Националната служба за охрана е позната на обществото предимно с лъскавите лимузини, светкащи в червено и синьо, и младите мъже с черни костюми и слушалки, които трябва да гарантират сигурността на властови фигури. Въпреки че от джоба на данъкоплатеца излизат повече от 40 млн. лева на година за бюджета на НСО, разходите на службата са непрозрачни, необосновани и оставят усещането, че тя се ползва за частна гвардия на неколцина по върха на държавата.

Наследникът на Управлението за безопасност и охрана (УБО), което беше описвано като „държава в държавата“, функционира по същия безотчетен начин като предшественика си, че е играчка на властта. От години обществото пита какво налага НСО да пази почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, въпреки че не е депутат от 2013 г. Отговорът на ведомството е, че срещу него има заплаха от чужда държава, без да става ясно защо Доган е толкова ценен за националната сигурност, че да се ползва с охрана от държавата. Същият въпрос възниква и за друг „избраник“ на движението – Делян Пеевски, който в редките му публични изяви е охраняван от цяла свита държавни гардове, подпомагани от частна охрана. И ако е заплашен животът на тези важни фигури за икономическия и политическия живот в България, които официално се декларираха като милионери по време на управлението на Бойко Борисов, защо данъкоплатецът плаща за тяхната охрана?

НСО обаче упорито отказва информация дали Пеевски също се ползва от услугите на службата, въпреки че бодигардовете му са разпознаваеми. След като успелият млад мъж от ДПС се появи в парламента след две години, откакто последно беше стъпвал на работа, обществото отново поиска да знае какво налага засилената му държавна охрана. Това провокира НСО да отправи апел към медиите и гражданите да не питат, тъй като няма да получат отговор – такава била „буквата на закона“. „По повод традиционно повишения интерес относно реализирани от Националната служба за охрана (НСО) функции и правомощия по Закона за НСО, Службата напомня, че разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация ограничават възможностите на НСО да предоставя информация за конкретно охранявано лице“, се казва в позицията на службата за охрана.

Отказът от отчетност пред обществото предполага, че гардовете на държавна служба се ръководят по-скоро от Дубай или Сараите,

отколкото от кадър на президента Румен Радев.

Именно той миналата година реши да замени бившия началник на НСО Ангел Антонов с офицера от Военна полиция Данчо Дяков. Тази рокада до известна степен предполагаше позитивна промяна в работата на службата в посока на по-голяма отчетност и излизане от отъпканите коловози на Държавна сигурност. Това обаче не се случи въпреки константните призиви на президента към управляващите за по-голяма прозрачност. Напротив, НСО затъна в нов скандал, този път със съпругата на държавния глава Десислава Радева. Първата дама стана обект на критики, след като лимузината ѝ беше спряна от пътен полицай, защото навлязла в насрещното движение. След инцидента, който повдигна въпроса нужно ли е Радева да бъде разкарвана от държавни телохранители, ВИП персоната отговори, че „НСО е необходимост, а не лукс“. Дали така смятат Пеевски и Доган, можем само да гадаем, но факт е, че почетният лидер на движението досега не се е отказал от услугите на службата.

Нещо, което направи председателят на ВКС Лозан Панов преди две години

Причината обаче не беше, защото магистратът притежава ТЕЦ или е заровил пари в дубайски офшорки, за да може да си позволи частна охрана, а защото почувства заплаха за живота си именно от НСО. Това се случи, след като Панов алармира публично, че докато пътувал с кола на службата, била установена странна повреда – два от болтовете на задната лява гума липсват, а останалите три са разхлабени. По случая се самосезира прокуратурата, която в крайна сметка обвини „Мерцедес“ за инцидента и отказа да образува досъдебно производство. Според държавното обвинение няма данни за умишлено повреждане на автомобила, а болтовете на произведената през 2005 г. лимузина S-класа са се развили сами от шофирането. „За мен е странна констатацията, че специализираният транспорт на НСО предлага S класа, на която могат болтовете при интензивно движение в завои да се саморазвият до изпадане. Означава само едно, че няма сигурност при осигуряването на специализирания транспорт от страна на НСО и в този смисъл, това, което аз мога да направя, е да се откажа от използването на автомобил на НСО“, заяви Лозан Панов след приключване на проверката.

И въпреки мъглата, в която е забулена работата на НСО, едно нещо е пределно ясно – службата е неотлъчно зад гърба на ключови фигури на модела „Кой“ в държавата. Дали ги пази от криминални субекти или от народната любов, с нашите данъци години наред тя гарантира тяхната неприкосновеност.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar