До 120 часа годишно безвъзмездна преводаческа услуга ще имат глухите и сляпо-глухите, каквато е практиката в много страни от ЕС. Това е записано в първия проектозакон за българския жестов език, публикуван от Министерството на образованието и науката за обществено обсъждане.

Досега хората с този проблем са ползвали само 10 часа годишно, което било крайно недостатъчно, за да им се гарантира правото на достъп до пълноценна информация и комуникация. Ще има и списък на преводачи за български жестов език към Агенцията за хората с увреждания.

Шефовете на администрацията в системата на изпълнителната власт и кметовете трябва да осигуряват услуги на глухите. Болниците, спешната помощ и следствието също ще търсят преводачи от списъка, за да окажат подкрепа на нечуващите над лимита от часове.

За глухите и сляпо-глухите ученици в училищата се въвежда специален учебен предмет „български жестов език“, а в детските градини – специално образователно направление по български жестов език. Обученията ще се осъществяват от педагогически специалисти от професионални направления „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по…“ или по специалност „Българска филология“ с придобита професионална квалификация „учител по български жестов език“. Университетите трябва да осигурят условия за подготовка на специалисти по български жестов език. В процеса на обучение глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти ще ползват до 60 часа допълнително преводачески услуги на семестър.

Жестовият превод на централните тв новини също е записан в закона – заложено е „осигуряване на жестов превод на новинарските и публицистичните предавания с икономическа и политическа тематика от доставчиците на аудио-визуални медийни услуги“. Изисква се да се излъчват най-малко веднъж на денонощие, като задължително се включва часовият пояс от 19 до 22 ч.

Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г. Наредбата на МТСП, която трябва да определи начина, по който ще се дават часовете за превод, както и ставката от МС, трябва да влязат в сила 6 месеца след приемането на закона. Обучението по новия предмет пък ще започне от 2026 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar