Върховният съд на САЩ реши в полза на треньор по американски футболв обществено училище, който загуби работата си след религиозен ритуал на футболното игрище. Доводите на училището бяха, че демонстрацията на молитва от треньора може да принуди ученици с различни религиозни вярвания да се включат.

Основният сблъсък в това дело бе между тези за свободното изразяване на религиозно предпочитание и оказване на подкрепата за религия от правителството, нещо, което нарушава разделението между църква и държавата.

В мнението на консервативното мнозинството съдия Нийл Горсъч посочва, че молитвите на Джоузеф Кенеди са защитени от конституционните гаранции за свобода на словото и свободно изразяване на религиозни предпочитания. В мнението на Горсъч също се казва, че действията на училището не са били оправдани.

Решението на Върховния съд би довело да приемането на някои религиозни практики в обществените училища като според мнозинството съдии това не бива да се приема като заставане на обществени институции зад определена религия.

Но малцинството съдии във Върховния съд смятат, че се получава обратното. За критиците на новото решение с ръководени от официални лица религиозни практики ученици могат да се чувстват принудени да извършват същите практики в противоречие с техните религиозни вярвания.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar