Google отново трябва да влезе в съдебната зала. Коалиция на главни прокурори на 33 американски щата заведе дело срещу ИТ гиганта с обвинение, че е правил опити да спира и пречи на развитието на онлайн магазини за приложения, които са на трети лица, съобщава The Verge.

Делото конкретно назовава Samsung Galaxy Store, от който Google „се е чувствала дълбоко застрашена“. Затова компанията е решила да предприеме действия, които „изпреварващо да потушат“ развитието на този онлайн магазин за Android приложения.

Прокурорите твърдят, че Google е използвала различни тактики, за да се опита да спре възхода на магазина на Samsung. Сред тях е забрана да се инсталират предварително някои приложения в устройствата, както и предложение да плаща на Samsung, а корейската компания да намали мащаба на своя магазин.

Обвинението посочва още, че предлагала пари и на разработчиците на приложения, в замяна на ограничения къде те да дистрибутират програмите си. Прокурорите твърдят, че всичко това е било провокирано от решението на Epic Games да разпространява играта Fortnite не през Google Play Store.

Samsung не е коментирала темата. В своя блог Google публикува пространен отговор, чрез който отхвърля обвиненията. Компанията нарича делото „безпочвено, което игнорира отвореността на Android“.

„Разбираме, че проверките и контролът са нужни и винаги работим с регулаторите. Но Android и Google Play предлагат отвореност и избор, които другите платформи нямат. Това дело не цели да помогне на малкия играч и да защити потребителите. То иска да помогне на шепа големи разработчици, които искат да използват ползите на Google Play без да плащат за това. А това създава риск да увеличи разходите за малките разработчици, което ще спъва техните възможности да иновират и да се конкурират и ще направи приложенията в Android екосистемата по-несигурни за потребителите“, казва Google.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Smith Jordan
Smith Jordan
14 октомври 2023 8:19
Гост

Hey there! If you want to give feedback about a store, https://telltims-can.com/www-storeopinion-ca/ is the place to go. They value your opinions, and it’s a great way to let stores know what’s on your mind. Check it out! After the survey, everyone can win a $1000 Optimum PC gift card.