Групировката действала до 2010 г.

Ръководили я безследно изчезналият Ицо Исуса и застреляният

през 2015 г. Боби Белята

Камен Куката, Любо Симеонов и Радо Слънцето оправдани

Бандата на чуковете за дрога, грабежи и побои доживя правосъдие 11 г. след разбиването ѝ и 6 г. след старта на делото в Специализирания наказателен съд.

Това е групировката, за чийто ръководител през 2009 г. беше посочен, обвинен и обявен за издирване в Интерпол Христофорос Аманатидис – Таки. По-късно обвиненията срещу него бяха свалени поради липса на доказателства. Според присъдата Бандата на чуковете, свързана и със знакови фигури от „София Запад“, е била ръководена от безследно изчезналия през 2008 г. Христо Вартерян – Ицо Исуса, един от тарторите на „синята агинка“ в миналото, а след него от застреляния през 2015 г. до затвора в Казичене Борис Борисов – Боби Белята. Групировката от „Люлин“ продавала дрога, занимавала се с побои, имала строга йерархия и жестоко наказвала конкурентите си.

Веселин Христов – Паяка например е осъден на 3 г. затвор. В миналото той е бил на по-ниско ниво в наркоразпространението. Името му нашумя през август 2019 г., когато ГДБОП и Специализираната прокуратура разбиха поредната наркобанда в София. Тя е най-голямата, удряна досега – с 42-ма души обвиняеми. Тогава Весо Паяка и другият лидер Радмил Ранов – Радо Ланеца избягаха. Появиха се изненадващо 1 г. по-късно, когато бяха арестувани шефовете на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков. Паяка и Ланеца станаха свидетели срещу полицаите, които ги изнудвали за пари и удряли техни конкуренти срещу заплащане.

Освен Весо Паяка ефективно в затвора ще лежат още 7 души от Бандата на чуковете, решава първата инстанция по делото – Специализираният наказателен съд. Най-леко е наказан бившият шеф на фен фракцията „София Запад“ Антон Калчев – Тони Застраховката – 3 г. при общ режим. Останалите – Сашо Пацов – Боксьора, Даниел Душков – Даци, Калоян Преждаров – Макса, Михаил Димитров, Кирил Муртов Георги Лазаров, са с присъди от 3 г. условно до 6 г. затвор. През последните години някои от лейтенантите в групировката като Иван Бегов, Кирил Киров – Руския и Веселин Ермалаев – Телото се признаха за виновни и сключиха споразумения с прокуратурата. Повечето от осъдените са и в бандата на Паяка и Ланеца, разбита миналото лято.

Трима от групировката обаче са оправдани. Това са Камен Балбузанов – Куката, Радостин Бързанов – Радо Слънцето и Любомир Симеонов – Любо Чука. Куката беше осъден на 4 г. по друго дело. Радо Слънцето преживя атентат през 2014 г. пред дискотеката си в Слънчев бряг. Бившият бодигард на Таки Любо Чука е спортист, ММА боец, треньор и собственик на бутик за дрехи. От 2009 г., когато беше обвинен за участие в наркогрупата, не се е замесвал в престъпления. Присъдата не е окончателна и ще бъде обжалвана от осъдените и протестирана от прокуратурата за оправданите.

Бандата на чуковете стана известна в София с жестоки побои на шанаджии и дилъри от конкурентни групировки до 2009 г. Тогава ДАНС и МВР удариха групировката. Сред задържаните беше и Любомир Костадинов – Любо Младежа, настоящият шеф на „София Запад“, който с още няколко души беше осъден по друго дело, влезе в затвора и отдавна е на свобода.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar