Всички над 400 хил. касови апарати в търговските обекти трябва да бъдат подменени до 31 декември 2018 г., а разходите на бизнеса за това ще са около 120 млн. лв. Това се разбра на днешно заседание на парламентарната бюджетна комисия, която покрай промени в Закона за митниците трябваше да измени и членове от закона за ДДС, информира „Медиапул“.

Искането за подмяна на фискалните устройства е на Националната агенция за приходите, която установила, че между 30 и 70% от оборотите не се отчитат.

Самата промяна обаче вече е факт и е направена чрез изменения в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, подписана от министъра на финансите Владислав Горанов в края на 2017 г.

„Финансовият министър знае ли за тези разчети? Има ли цялостна оценка на въздействието?“, изумена попита председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ), допълва „Сега“. „Всички искаме да се борим срещу сивата икономика, но подобни мерки са шокиращи и не е възможно да се извършат в рамките на няколко месеца“, заяви депутатът от БСП Румен Гечев. Йордан Апостолов от „Обединени патриоти“ се възмути, че само преди няколко месеца земеделците, които се занимават с растениевъдство, са били принудени да се снабдят с електронни фискални устройства, за да си получат субсидията. „Сега отново ли ще искате от тях да купуват касови апарати“, попита той.

В мотивите към наредбата, които бяха публикувани на сайта на Министерството на финансите преди месец, се казваше, че промените засягат софтуера, а не самите апарати. Както „Дневник“ писа тогава, в мотивите беше посочено, че само малка част от всички потребители на софтуер за управление на продажбите разходите ще бъдат съществени като ведомството не беше се ангажирало с оценка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar