В нея влизат действащи юристи и представители на обществени и частни медии

Нова експертна група ще работи по промените в Закона за радио и телевизия (ЗРТ). В нея влизат шефове и представители на обществените медии БНТ и БНР, както и на частните Би Ти Ви, „Нова“ и „Канал 3“. Тя беше създадена със заповед на шефа на комисията по култура и медии към Народното събрание Вежди Рашидов във вторник, когато бе и първото ѝ заседание.

„Похвална идея на комисията е в тази експертна група да влязат юристи, които са, както аз ги наричам, оперативни – от радиа и телевизии, а не такива, които се занимават с теория на медиите и закона. Тази група ще се фокусира върху цялостното изменение на Закона за радио и телевизия, защото другата, която работи в Министерството на културата, се фокусира изцяло върху имплементирането на новата директива“ обясни пред „24 часа“ Бетина Жотева от СЕМ, която е част от избраните експерти.

Работна група бе създадена към Министерството на културата, което пряко се занимава с темата за аудио-визия. Но нейният фокус ще са заданията в новата аудио-визуална медийна директива, която страната ни като член на ЕС трябва да въведе в законодателството си до година и половина.

В групата, която ще работи по промените в ЗРТ, освен Жотева влизат генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, директорът „Правни и бизнес отношения“ в „bTV медия груп“ Господин Йовчев, директорът по правни въпроси в „Нова броудкастинг груп“ Елена Велкова, бившият генерален директор на БНР Валерий Тодоров, главният юрист на БНР Мария Стоева, адвокатът Мая Георгиева, предложена от „Канал 3“, юристът и член на УС на БНТ Христо Томов, депутатът от НФСБ Християн Митев, адвокатът Симона Велева, юристът и водещ в „Дарик“ Кирил Вълчев, изпълнителният директор на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори Ана Танова. „АБРО представлява и големите, малките и средни радиа, телевизии, така че може всеки от нас да присъства“, обясни Танова.

При обявяването на новата група Вежди Рашидов акцентира върху необходимостта от модернизиране на закона, който в последните 30 г. предимно е „кърпен“.

Сред темите, по които най-вероятно ще работят експертите, ще са правомощията на СЕМ, финансирането на обществените медии, свободата на словото като цяло.

Първото заседание по същество на групата ще е на 21 ноември в БНТ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar