Съпругата на новоизбрания президент на Украйна е закупила луксозен апартамент на цена под половината от пазарните нива за сградата в черноморския курорт Ялта. Продавач е местният богат бизнесмен Олександър Буряк, сочат имотни регистри и данни за приходите, цитирани ексклузивно от „Ройтерс“.

Владимир Зеленски – популярен телевизионен комик, спечелил разгромна победа срещу държавния глава Петро Порошенко, се представяше в кампанията си като някой, който страни от заможния елит, доминиращ в бизнес средите и политиката. Но сделката с апартамента в комплекс „Император“ на брега на Черно море показва, че семейството му е спечелило от операция с член на същия този елит.

Журналистите на „Ройтерс“ уточняват, че не са успели да установят защо апартаментът е бил продаден толкова евтино. Няма обяснение от Олена, съпругата на Зеленски, нито от предизборния му екип или компаниите, в които той е собственик, както и от Буряк. След публикуването на разследването от екипа на новоизбрания президент са заявили, че имотът е деклариран според закона и всички украински данъци и такси са платени, а цената на апартамента съответства на тогавашните пазарни нива.

Олена Зеленская купува тристайния апартамент в Крим през април 2013 г. за почти 164 000 долара, сочи подадената от съпруга ѝ декларация за имуществено състояние и доходи, както и от украинския имотен регистър. Това означава, че година преди анексирането на полуострова от Русия тя е платила около 1263 долара за квадратен метър.

Но през 2012 г. в платформата domik.ua апартаментите в „Император“ са обявени на цени в рамките на 3500 и 4000 долара за квадратен метър. Същата година в руския сайт indoor-estate.ru минималната цена в сградата е 2800 долара на кв. м.

Имотен агент от Крим, който е разтоварял с „Ройтерс“ при условие да не се споменава името му, потвърждава, че апартаменти като този в „Император“ се продавали през 2013 г. за 2500-3000 долара, но е можело да достигнат и 5000 долара за квадратен метър.

Зеленская е представена като настоящият собственик на апартамента в украинския имотен регистър. В агенция „Причал 82“ той е обявен през април за продан срещу малко над 790 000 долара. Това е над 4 пъти повече от платената през 2013 г. цена или 5195 долара на квадратен метър.

Буряк е бивш украински депутат. С брат си Сергей контролират поне от 2010 г. местната „Брекбизнесбанк“, след което продават мажоритарния си дял в средата на 2013 г. Прократурата разследва ръководители на банката по подозрение в злоупотреба със средства, запонала през 2012 г., покават документите, депозирани в съда.

В тях се описва също, че прокуратурата е блокирала активи на две компании, заподозрени, че са извлекли изгода от предполагаемата измама. „Середенитске“ и „Сварог-Буковина“ са собственост на Олександър Буряк. От „Ройтерс“ не са успели да потвърдят дали той е сред разследваните.

Игор Коломойски – един от най-богатите украински олигарси, с когото медиите в страната свързват Зеленски, обяснява за агенцията, че според него Буряк е продал толкова евтино апартамента на Зеленская, защото банката му спешно се нуждаела от средства. Националната банка на Украйна обяви на 28 февруари 2014 г., че „Брокбизнесбанк“ е изпаднала в несъстоятелност. Това се случва 10 месеца след имотната сделка.

Но през декември 2013 г. украинската рейтингова агенция Expert-Rating твърди в доклад, публикуван на сайта на банката, че финансите ѝ са стабилни и ликвидността е над средната за сектора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar