Нидерландски гинеколог е оплодил пациентки със собствена семенна течност без знанието им, като по този начин е станал баща на минимум 17 деца, предаде БТА.

От болницата „Исала“ в североизточния град Зволе, отстоящ на около 100 километра източно от столицата Амстердам, са направили случая обществено достояние от името на замесените деца.
Поведението на лекаря е „морално неприемливо“, отбелязват от болничното заведение.

Докторът, вече покойник, е бил специалист по изкуствено оплождане с донорска сперма във въпросната болница в периода между 1981 и 1993 г. Случаят излиза наяве, след като някои от вече порасналите деца започват самостоятелно да търсят биологичните си бащи. Съвпадения на ДНК проби са открити в няколко комерсиални ДНК банки, както и с член на семейството на лекаря.
От болницата посочват, че данните след това са били сравнени с ДНК от законно дете на гинеколога.

„По време на процедури през 80-те години на миналия век на планираните родители е препоръчвано да мълчат за изкуственото оплождане с донорска сперма“, допълват от болницата, като не изключват възможността гинекологът да е станал баща на повече деца.

Скандалният специалист по репродуктивна медицина Ян Карбаат става баща на минимум 49 деца между 80-те и 90-те години на миналия век, като в този случай планираните родителите също са оставени в неведение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar