Нидерландия глоби ТикТок със 750 000 евро, защото не е предоставил декларация за поверителност на холандски език. Много деца, които използват популярното приложение за видеосподеляне, не са били в състояние да разберат термините на английски, съобщиха от контролния орган на страната, цитирани от Евронюз.

„ТикТок не успя да предостави адекватно обяснение как приложението събира, обработва и използва личните данни“, се казва в изявление. Холандският орган за защита на данните заяви, че законът за поверителност на страната се основава на принципа, че „хората винаги трябва да получават ясна представа какво се прави с личните им данни“.

ТикТок, който има около 3,5 милиона потребители в Нидерландия, обжалва глобата. В изявление платформата заяви, че нейната политика за поверителност и „по-кратка и по-достъпна версия за нашите по-млади потребители“ са на разположение на холандски език от юли 2020 г. Тя добави, че е направила и други неотдавнашни промени, за да защити поверителността на децата, включително е позволила само директни съобщения за потребители над 16 години.

ТикТок е обект на множество разследвания от регулаторни органи по целия свят относно използването на личните данни. През май Европейската комисия предприе действия срещу компанията, обвинявайки я, че използва маскирана и целенасочена реклама за деца в няколко държави членки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar