Прокуратурата в Севлиево е започнала проверка по сигнал, че санитар в Държавната психиатрична болница в града е блудствал с пациент, а случилото се е било прикрито от директора на болницата д-р Сюзан Садъкова. За това съобщава сайтът „За истината“, позовавайки се на свои източници в болницата. По-късно от прокуратурата са потвърдили пред медиата за започнало досъдебно производство.

Сигналът, по повод на който се води разследването, съдържа видеозапис, в който пациент на около 50 години, разказва как е бил подмамен от санитар в банята на болницата, където са били извършени блудствените действия. Въпреки, че е била уведомена за случилото се, директорът на държавното лечебно заведение д-р Сюзан Садъкова не е предприела никакви действия, освен че санитарят, за когото се твърди, че е извършил блудството, е бил пуснат в неплатен отпуск. Междувременно Садъкова е заминала на почивка в чужбина.

Информацията за случая е стигнала до прокуратурата, след като бивш служител в здравното заведение подал сигнал, към който приложил и видеозапис с част от разказа на психично болния пациент.

Министерството на здравеопазването, което е принципал на болницата в Севлиево, не е уведомено за случилото се, въпреки, че негови служители са били на проверка там само дни след датата, на която се твърди, че е извършено блудството.

За това, какво точно се е случило в нощта на 2 срещу 3 април т.г. не е пожелал да разкаже нито един от лекарите или членовете на медицинския персонал в севлиевската психиатрична болница. Единственият, съгласил се да говори, е санитарят, срещу когото са отправени обвиненията в блудство.

По време на нощно дежурство

Според разказа на психично болния мъж, приложен към сигнала до прокуратурата, санитарят поискал от „масаж“ в банята и се отблагодарил с две цигари.

Малтретиране и ужасяваща хигиена: България все така нехае за затворниците и психично болните

„Единственото вярно в това е, че аз действително му дадох две цигари, казва пред „За истината“ санитарят, чието име, както и това на пациента, не се посочват по етични съображения. Той настоява да бъдат прегледани записи от камерите, каквито имало във всяко отделение. От тях според него можело да се види дали извежда пациента и накъде отиват. Добавя, че никога не е имало оплаквания от работата му нито в тази, нито в друга болница, където също работи.

От друг пациент на болницата за оплакването от извършено сексуално посегателство научили началникът на отделението, в което той е настанен и старшата сестра. Те от своя страна разказали на директора на болницата. Според служителите, цитирани от „За истината“, когато й предали за случилото се, Садъкова казала: „Аз на психично болни не вярвам“.

Потърсена по телефона д-р Садъкова казва: „Никакво блудство! Аз бях в отпуска“. След това заявява, че не желае повече да бъде търсена по телефона.

С журналисти не контактувам

Началникът на отделението, в което е настанен мъжът, оплакал се от случилото се на 2 срещу 3 април т.г. – д-р Мартинова, отказва да отговори на въпроси. Когато разбира какъв е поводът за обаждането по телефона, тя казва: „С журналисти не контактувам“. Старшата сестра на отделението Радостина Стефанова също отказва с думите: „Нямам какво да кажа, не ме замесвайте в това“. Авторът на видеото, изпратено до прокуратурата, също отказва разговор по случая, но с уговорката, че го отлага за по-късен етап.

Малко след началото на април т.г. в психиатричната болница е назначена проверка от Министерството на здравеопазването. Тя е по сигнал за „нередности, авторитарно управление и психически тормоз на служители“ от страна на директора д-р Сюзан Садъкова. Сигналът е подаден от психолога на лечебното заведение Мирослава Касамакова. Това е втора проверка в рамките на година, но първата е била по документи, докато при тази от здравното министерство изпращат и екип на място.

Хората от министерството пристигат в болницата малко след случая с оплакването за сексуално посегателство, документиран в пълната версия на видеото. Но според източници на „За истината“ този инцидент не бил обект на проверката, тъй като „никой не се осмели да каже“ за него.

В публикацията се напомня, че блудството се наказва със затвор от две до осем години, когато става дума за насилие над лице в безпомощно състояние. В случаите, когато лицето, обект на блудство, не разбира свойството и значението на деянието, наказанието е вече до петнайсет години затвор.

По случая в прокуратурата в Севлиево има образувано досъдебно производство. По него тече разследване, провеждат се разпити и се назначават експертизи, съобщава говорителят на Районна прокуратура Габрово Людмила Рачева. Към момента няма повдигнато обвинение. Срокът за приключване на работата по досъдебното производство изтича в началото на юни т.г., но той може да бъде удължен, ако наблюдаващият прокурор намери основания за това.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar