Международната неправителствена организация „Амнести Интернешънъл“ поиска от властите в Румъния да отменят планирания референдум за промяна на дефиницията за „семейство“, с което еднополовите бракове ще станат невъзможни, предава АФП.

Във вторник румънските сенатори подкрепиха с огромно мнозинство предложението за промяна на член 48 от конституцията на страната. Новият текст изрично отбелязва, че семейството е основано на брак между „един мъж и една жена“, а не на „съпрузи“, както беше досегашната дефиниция.

Гласуването беше предизвикано от гражданската инициатива „Коалиция за семейството“, която успя да събере над три милиона подписи за референдум по въпроса.

От „Амнести Интернешънъл“ обаче смятат, че едно допитване до населението само ще поощри „хомофобията“ и ще доведе до „нарушаване на международните стандарти за човешки права“.

Румънското законодателство не разрешава гей бракове. Редица неправителствени организации смятат, че промяната на конституцията ще направи напълно невъзможно едно следващо парламентарно мнозинство да узакони еднополовите отношения.

Протестът на „Амнести Интернешънъл“ е подкрепен и от други международни неправителствени организации, включително „Европейска комисия по законодателството за сексуалната ориентация“ (ECSOL), „Международна лесбийска, гей, бисексуална, транс и интерсекс асоциация на Европа“ (ILGA-EUROPE), които се надяват да успеят да осуетят провеждането на плебисцита.

Правителството все още не е обявило официално решение за провеждането на референдума, но лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня вече обяви подкрепата си за допитването. По всяка вероятност гласуването ще се проведе на 7 октомври. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar