Детектор на лъжата заковал Никола Камберов – Синбад, който решил първи да атакува и натопил приятеля си

Година преди да изтече давностният срок за разкриване на убийство, едно дело бе възобновено.

Едва ли Никола Камберов от пловдивския кв. „Столипиново“ е очаквал такъв развой на събитията, когато съобщил в прокуратурата, че приятелят му Яшар е неразкритият убиец отпреди 14 г.

Разследващите веднага ревизирали случая, включен в графата „студени досиета“. Виновникът не бил заловен досега,

оставала година

до изтичане на

давностния срок

и щял да отърве

наказателното

преследване

„Използвахме помощта на криминалисти от Главна дирекция „Национална полиция“ и на психолози, както и полиграф. Подозренията бяха насочени към трима човека. В хода на работата бяха събрани доказателства, че извършителят на престъплението е Никола Камберов (по прякор Синбад)“, каза наблюдаващият прокурор Галина Андреева.

По думите ѝ Синбад се опитал да заблуди органите на досъдебното производство, посочвайки Яшар за убиец. Впоследствие признал, че го е направил, защото приятелят му заплашил да го издаде. Камберов решил да го изпревари, като го натопи.

Детекторът на лъжата заковал истинския виновник. Синбад разказал с подробности за престъплението, станало през декември 2003-а в Пловдив. Тогава той е бил на 16 г. Заедно с връстника си Яшар се качил в ладата на приятеля си Фейрут. Вътре била и любовницата му Зоя.

На ул. „Сокол“ в „Столипиново“ засекли 26-годишния Божидар Моллов, с когото младата жена имала интимни отношения. Фейрут спрял колата и започнал да се разправя със съперника си. Искал да излезе навън да се бият, но Зоя му попречила.

Синбад изскочил и забил нож в гърба на Моллов. Раненият хукнал и се скрил във вход на близък жилищен блок. Там бил намерен от хора, които извикали линейка. Въпреки опитите да бъде спасен, мъжът издъхнал.

До идването на полицията убиецът и приятелите му избягали. Разбрали се помежду си да мълчат. Пазели тайната допреди 6 месеца, когато Камберов се изплашил, че Яшар ще го предаде, и подал фалшива информация в прокуратурата.

След като бил разкрит, Синбад участвал в следствен експеримент, като описал точно мястото на престъплението и начина на извършването му. Завел криминалистите и до река Марица, където изхвърлил ножа.

„Обясненията му кореспондират със заключенията на съдебномедицинската експертиза относно раната и оръжието, с което е нанесена. Смъртта е настъпила по особено мъчителен начин за жертвата“, допълни прокурор Галина Андреева.

Преди седмици пред съдебната зала, където трябваше да се разгледа мярката за неотклонение на Камберов,

семейството

на Камберов

яростно

го бранеше

„Синът ми не е убиец. Никола ми каза, че Яшар го е направил. Неговият баща е взел ножа и го е скрил“, крещеше Недка Камберова. Дядото на Синбад – Мехмед Камбер, също се кълнеше, че внукът му е невинен.

„Съвестта го е гризяла, че толкова време крие Яшар, затова го е издал“, твърдеше той. Според него след задържането му Никола е бит от полицаите и от страх е признал престъпление, което не е извършил.

„От 11 г. братовчед ми е на метадонова програма. В ареста не са му давали дозата и той не е бил адекватен. Така са го накарали да поеме вината за убийството“, каза Димитър Камберов.

Той е убеден, че нападението над Божидар Моллов е било предварително организирано от Фейрут. В „Столипиново“ се славел като богаташ. Търгувал на пазара в Димитровград с турски стоки.

Димитър Камберов твърди, че във фаталната нощ той почерпил с бира непълнолетните тогава Никола Камберов и Яшар и ги подстрекавал да се разправят със съперника му. След убийството се избавил от ладата си, като я продал.

Тази версия подкрепяше и бащата на Синбад.

„Никола е добро и работливо момче. Грижи се за 3-годишния си син. На никого досега зло не е направил“, горещеше се родителят.

Виковете на

близките пред

съдебната зала

принудиха

охраната да ги

изведе навън

и те не бяха допуснати на заседанието по мярката за неотклонение.

Оказа се, че роднините са ангажирали известния пловдивски адвокат по наказателни дела Красимир Елдъров. Защитникът настоя за отвод на обвинителя Галина Андреева, тъй като е участвала в пресконференция, където съобщила, че извършителят е Никола Камберов.

По думите на Елдъров обвинителката била предубедена – прокарвал теза, която тепърва трябвало да се докаже в съда. Искането му бе отхвърлено с аргумент, че по закон наблюдаващият прокурор има право да дава изявления, а и Андреева е говорител на пловдивските обвинители. Тя пледира Камберов да остане в ареста, тъй като е рецидивст с 3 присъди за кражби и грабежи, може да се укрие.

Утежняващо обстоятелство е, че е направил опит да подведе разследващите.

„Човек с IV клас образование да заблуждава 14 г. пловдивската полиция, славеща се с уникалните си методи за разкриване на престъпления, е смешно и трагично. В цял свят залавят извършителите по горещи следи, но в нашия регион стана модно да се работи по студени. Много интересна практика, която променя криминологията на 180 градуса“, иронизира адвокат Елдъров.

Той посочи, че имало свидетели, които уличават Яшар като извършител на убийството. Елдъров постави под съмнение сигнала на братовчеда на жертвата Иван Моллов до прокуратурата, който посочва Камберов като виновник.

„Моллов го пуснал от затвора, където лежи. Не искам да гадая и да казвам кой му е помогнал“, добави защитникът. Според него Никола Камберов е бил подложен на натиск, за да признае. По думите му 5-6 оперативни работници го разпитвали, а когато си поискал метадон, му дали вода.

„Такъв човек, който трепери и се нуждае от доза, е много удобен да бъде обвинен в убийство“, обясни Елдъров. Адвокатът е поискал Синбад да бъде спешно освидетелстван заради твърденията му, че в ареста върху него е било упражнено физическо насилие.

„Полицията ми

отказа метадон.

Биха ме по

главата и от

страх казах, че

съм аз. Яшар е“,

бяха единствените думи на Камберов, който почти не говори български и трудно разбираше какво се случва в съдебната зала. Мъжът не знаеше ЕГН-то си и колко пъти е осъждан досега. Той е бил арестуван по време на нощната си смяна като чистач в пловдивски мол. Ако бъде признат за виновен, може да получи от 3 до 12 г. затвор. Причината е, че при извършването на убийството е бил непълнолетен.

Другите очевидци на деянието няма да понесат наказателна отговорност, тъй като давностният срок за прикриване на престъпление е 1 г.

Коментари Сподели Приятел

Tweet

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar