На закрито обсъждане депутатите в Народното събрание са научили имената на 130 протестиращи, активисти и политици, незаконно подслушвани и следени по време на антиправителствените протести през лятото на миналата година. Общо незаконно подслушваните и следените са били 934 души, но имената само на малка част от тях са установени. Това обяви депутатът Николай Хаджигенов („Изправи се.БГ! Ние идваме!“), който бе начело на комисията, която се занимаваше с полицейското насилие и подслушването на протестите.

„Сред имената, които се сдобихме от 130 човека, има петима журналисти, четирима председатели на граждански сдружения, една купчина хора, които се занимават активно с политика. Не малка част от тях слушаха вътре в зала имената в списъка си с подслушвани“, твърди Хаджигенов.

Тъй като представянето на резултатите от работата на комисията не бяха публични, ГЕРБ обяви, че „закриването на заседанието единствено цели да оправдае три месеца безплодно говорене“, каза Тома Биков. По думите му в доклада няма „нищо секретно и нищо, което да налага засекретяването на информацията“ и затова го определи като „предизборна измама“. Десислава Атанасова добави, че „във всички документи, които са изпратени на тази комисия, няма данни за такива подслушвания“.

ГЕРБ и Николай Хаджигенов напълно се разминават и в твърденията си кой е засекретил информацията, дадена на комисията. Според ГЕРБ класифицирането е дело на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков заради „липса на каквито и да било данни за незаконни, нерегламентирани подслушвания на протестиращи“, каза Христо Гаджев. Според Николай Хаджигенов пък материалите са засекретени от специализираната прокуратура, като по думите му това е проблем, защото така е мотив за разследващите да не предоставят данни на комисията, както и защото резултатите не могат да бъдат обявени пред медиите.

Единствената публична част от представянето на доклада за работата на комисията за полицейското насилие и подслушванията бе гласуването му. Депутатите го одобриха, с изключение на частта, в която комисията препоръчва отстраняване на директора на НСО Емил Тонев, двама негови служители, както и на наблюдаващия прокурор Вероника Трифонова. Мнозинството обаче гласува „за“ препоръката те да бъдат разследвани. Препоръката на депутатите е само символична, тъй като от нея сама по себе си няма последствия за институциите.

Още по темата как приключва скандала с протестиращи четете тук

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar