Съдия Наташа Даскалова е новият председател на Районния съд във Велинград. Тя поема поста от досегашния временно изпълняващ административен ръководител Веселин Петричев. Решението за това е взето от председателя на Окръжния съд в Пазарджик Елеонора Серафимова.

Двата успешни мандата на съдия Петричев са изтекли още на 20 октомври 2014 година, след които не е имал право да се кандидатира за трети път, припомнят от Окръжния съд. Поради липса на каквито и да било желаещи да оглавят съдилището обаче провежданите оттогава няколко конкурса се провалят, което налага дългото оставане на изпълняващ длъжността до определяне на титуляр.

Пак заради липсата на кандидати до избора на нов председател – също временен – се стига по силата на принципно решение на Висшия съдебен съвет. Позовавайки се на Закона за съдебната власт, ръководният орган определя, че при изтекъл мандат на административния ръководител поста поема негов заместник, а ако няма такъв – от съдия, определен по старшинство.

Към момента в родопския град работят само трима съдии – Веселин Петричев, Наташа Даскалова и Веселина Иванова. Те понасят отговорността за внушителен съдебен район от 18 кметства и 5 махали плюс още 3 големи селища в Община Ракитово с общо 75 000 души население. Делата – граждански, наказателни и административни – са по 1 700 до 2 000 годишно.

На моменти се е налагало с помощ да се включват командировани по спешност от Пазарджик магистрати, но тъй като и в областния център графикът им е претоварен, пътуванията са по-скоро по изключение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar