Нито един гражданин не е бил уведомен, че е бил подслушван незаконно през 2018 г. от Националното бюро за контрол на СРС. Статистиката е доста странна на фона на резултатите от предишни години, през които броят на нарушенията постоянно растеше. 2014 г. за незаконно подслушване са уведомени 4-ма души, 2015 г. – 5-има души, 2016 – 10, 2017 г. – 1 човек. Отделно от това бюрото не е открило нарушения и при проверките на институции, които прави всяка година. През 2018 г. са извършени едва между 10% и 15% от планираните проверки.

Основната причина е нежеланието на членовете на бюрото, твърди председателят му Бойко Рашков. Според него те отказват дори да приемат дневния ред на ежеседмичните заседания и не ходят по проверки повече от година. „Сега“ разполага с докладна записка от служителка на бюрото, която се е опитвала да издири тримата, за да им връчи дневния ред за заседанието днес. Според документа двама са отказали да го вземат, а третият изобщо не е бил на работа. „Естествено, че като не работиш, не откриваш нарушения. То това е и смисълът на това мълчание, на това безделие, което цари в момента“, заяви Рашков пред „Сега“.

Мандатът на сегашния състав на бюрото изтича. Очаква се депутатите да изберат нови членове. Сред кандидатите са досегашните членове Огнян Стоичков, Огнян Атанасов и Илия Ганев, като за фаворит за следващ председател се смята първият. Рашков също е кандидат, но вероятно няма да събере подкрепа. В началото на годината той заяви, че при прилагането на СРС-та се вършат много нарушения, а от прокуратурата, МВР и ДАНС отрекоха. Тогава председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов заяви, че Рашков няма да бъде подкрепен за следващ мандат.

Според шефа на бюрото колегите му блокират работата. Той заяви, че се е опитал да провери дали обвиняем по дело в специализирания съд е бил незаконно подслушван, но останалите са гласували против това да прави проверки. Става дума за общо 30 пропуснати проверки по това дело.

Рашков твърди, че през изтичащата година е успял да направи само две проверки – на едно дело в Стара Загора и на едно в Хасково. Във второто е открил сериозни нарушения – обвиняемият е бил следен със СРС-та, разрешени от некомпетентен съд (в София, а не в Хасково, където е извършено престъплението) и поискани от некомпетентен разследващ – не от прокурора, а от ДАНС. Шефът на бюрото докладвал за нарушенията. Останалите членове обаче гласували на гражданина да се отговори, че не е подслушван незаконно. Месеци по-късно излиза присъдата по делото му. В мотивите си съдията не зачита СРС-тата за годно доказателство, защото са събрани по незаконен начин.

СПОР

Преди два дни „Сега“ се свърза и с тримата членове на бюрото. Двама отказаха да коментират, единият покани наш репортер на среща в друг ден, а Атанасов заяви, че тогава са се произнесли само въз основа на проверка на Стоичков в Софийския градски съд, която не открила нарушения. След това обаче Рашков отишъл на проверка в Хасково и изкривил информацията. Според Рашков това не е вярно, защото неговата проверка в Хасково е предшествала софийската, а останалите трима членове на бюрото са знаели за откритите нарушения месеци преди да се произнесат. Въпреки това гласували на гражданина да се отговори, че не е подслушван незаконно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar