Шофьорската книжка на наркозависими да се отнема, а свидетелство за управление на МПС да се дава само срещу документи, че кандидат-водачът не е зависим.

Това са част от идеите за законодателни промени, които от партията на Валери Симеонов – НФСБ, са обсъдили вчера на среща с представители на здравното министерство, Българското обединение на шофьорите и Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Преди 2 г. по инициатива на НФСБ се прие, че полицаите могат да тестват на място водачите както за алкохол, така и за наркотици. Завишаване на санкциите срещу дрогирани шофьори внесе преди месеци и депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, а след убийството на Милен Цветков и главният прокурор Иван Гешев настоя за законодателни промени. А сега хората на Симеонов настояват наркозависимите изобщо да не могат да шофират.

„Действащият Закон за движение по пътищата е базиран на санкции след установени нарушения. Нашата идея е да се действа превантивно. Ако има действаща превенция, няма да се стигне до тежки санкции и наказания“, каза за „24 часа“ зам.-шефът на НФСБ Борис Ячев.

Една от идеите е на тези, за които е установено, че редовно употребяват наркотици – чрез тест по време на операции или медицински изследвания, МВР да отнема книжката. За да си я вземат отново, те ще трябва да се подложат на серия от тестове, например в рамките на шест месеца, за да докажат, че са се изчистили, обясни Ячев.

В момента се санкционират лица, за които е доказано, че са употребили, но нищо не се предприема за това да им се ограничи управлението на автомобил, мотивира промените депутатът.

Съдебно-психиатрична експертиза да се назначава на тези, които са хванати няколко пъти след употреба на наркотици или са извършили ПТП под влиянието им, е друго от предложенията. Ще бъдат подлагани на принудително лечение. В момента според Закона за здравето така се процедира с хората с алкохолна зависимост и тези с психически нарушения, но със съдебно решение.

На среща със съюза на автоинструктурите НФСБ вече лансирали предложението кандидат-шофьорите да представят документ, че не са наркозависими. Проектът ще се обсъжда и с Министерството на правосъдието, а вероятно и с прокуратурата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar