Националната агенция за приходите отказва да изпълни решение на Върховния административен съд, което касае достъпа до информация, съобщи гражданската организация „Боец“.

През март м.г. сдружението изиска по Закона за достъп до обществена информация от приходната агенция справка за това какъв е размерът на несъбрания корпоративен данък по ревизионни актове на НАП по години за периода от 2009 до 2017 г. „Боец“ искат да знаят още размера на отписаните вземания на НАП поради изтекла давност за същия период, както и общия оборот на годишна база на фирмите, занимаващи се с хазартна дейност. Организацията обаче получила мълчалив отказ за исканата информация, заради което се обръща към съда. Административният съд в София отсъжда в тяхна полза, както и ВАС на следваща инстанция.

След като „Боец“ печелят в съда, който отменя мълчаливия отказ на НАП, от приходната агенция отново отказват исканата информация, този път с аргумента, че са необходими твърде големи усилия от тяхна страна, за да предоставят справките. „Сега вече имаме нов акт от тяхна страна. Единственото, което можем да направим, е да заведем следващо дело, като жалим този акт. Ще направим и постъпки към съдебен изпълнител по предишното съдебно решение“, коментира пред „Сега“ председателят на сдружението Георги Георгиев.

През май 2018 г. „Боец“ оповести данни на приходната агенция, получени по Закона за достъп до обществена информация, за установен при ревизии от 2000 г. насам над 16 млрд. лв. укрит ДДС. От тях 5.8 млрд. лв. на практика са несъбираеми. От „Боец“ смятат, че разкритите данни за милиарди несъбран ДДС са масово прилагани схеми в продължение на две десетилетия, което е невъзможно да се случва без чадър от институциите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar