Има реални и сериозни рискове за големи крачки назад от постигнатото по отношение на върховенството на закона в Румъния. За това предупреди еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова по време на дебат в Европейския парламент за борбата с корупцията и състоянието на съдебната система в серевната ни съседка.

Бившият правосъден министър на северната ни съседка и настоящ евродепутат Моника Маковей посочи, че проблемът се дължи на група корумпирани политици в Румъния, водени от лидера на социалдемократите Ливиу Драгня.

Съдбата на 20 милиона души виси във въздуха, а страната ни се превръща в престъпна диктатура заради корумпираните политици, които се измъкват от присъди, допълни Маковей.

Либералите от АЛДЕ разкритикуваха действията на Букурещ спрямо кандидатката за европейски прокурор Лаура Кодруца Кьовеши, а евродепутатът от управляващата Социалдемократическа партия Виктор Бощинару изтъкна, че действията ѝ противоречат на конституцията и че тя вече има обвинения за злоупотреба със служебно положение, докато е била шеф на антикорупционната агенция.

Дебатът се случва в рамките на румънското европредседателство и пет месеца, след като Европейският парламент призова властите в страната да приемат мерки за избягване заобикалянето на разделението на властите и по-категорична борба с корупцията в обществения сектор.

Миналата седмица Партията на европейските социалисти обяви, че замразява връзките си с управляващата социалдемократическа партия в Румъния, докато правителството на северната ни съседка не изясни ангажимента си към върховенството на закона и не започне да следва препоръките на Европейската комисия по въпроса.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar