Намирането на вещи лица е основната причина за бавенето на дела за допуснати грешки при лечението на пациент. Това е дискутирано по време на семинар на тема „Правни спорове в здравеопазването. Дискусионни въпроси“, в който са участвали магистрати от шест съдилища. Негов домакин е бил Окръжен съд – Ловеч, съобщават от там.

Адвокат Мария Шаркова – специалист в областта на медицинското право, е представила обобщени данни за съдебната практика по такъв тип дела у нас. „Годишно се завеждат около 45-50 дела за лекарски грешки, което при 2 милиона хоспитализации всяка година изглежда много малко. Но ако вие лично сте засегнат в дадено дело, за вас е много“, е посочила Шаркова. След 2012 г. има повече дела, но според Шаркова причината е по-скоро в нарасналата осведоменост на пациентите и желанието им да търсят справедливост. Пациентските организации също стават все по-активни.

Събирането на информация за такъв тип дела е много трудно и отнема време, защото у нас не се водят специални регистри за тези казуси, посочи адвокат Шаркова. Все пак по нейни данни до момента има около 450 дела за лекарски грешки, част от тях висящи. Към 31 декември 2018 година са заведени 377 дела, като 66 на сто вече са приключили, 18 на сто са висящи на първа инстанция, а 16 процента – на въззивна инстанция или пред Върховния касационен съд.

„Понякога делата се бавят по 2-3 години, само за да се намерят вещи лица, които да изготвят експертиза. Има компетентни лекари, но има една особеност, че те рядко се съгласяват да изготвят експертиза, тъй като се притесняват, че могат да навредят на свой колега“, е казала адвокат Мария Шаркова.

Критериите при определянето на неимуществените вреди заради лекарски грешки, момента на отчитането им, разликата по места в присъдени обезщетения за идентични увреждания са били сред другите обсъждани въпроси по време на семинара. Дискутиран е бил и въпросът за делата, заведени от лечебните заведения срещу Националната здравноосигурителна каса заради отказа й да заплати извършената от болниците надлимитна дейност.

Съдия Владимир Вълков от Софийски градски съд е посочил, че съдебната практика по тези казуси е противоречива.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar