Oт доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция стана ясно, че организаторите на хазартни игри са плащали данъци според указанията на Държавната комисия по хазарта и съществуващия ред в Закона за хазарта. Това вероятно е един от мотивите министърът на финансите Владислав Горанов да предложи нов закон за Национална агенция по хазарта, с който да бъде премахната възможността за плащане на данъците в хазарта по два различни начина.

Новият закон предвижда, че за „традиционна лотария, томбола, моментна лотария – тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, се дължи държавна такса в размер на 25% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби за всяка игра“.

В момента за същите игри таксата е 15% върху стойността на направените залози. Изплащаните печалби за игрите тото и моментните лотарии е поне 50% от залозите. С новия начин за облагане на хазартните игри реалната такса за тях ще стане 12,5% от залозите, при сегашна ставка от 15%.

С промените „за хазартни игри, при които участниците играят един срещу друг и организаторът на хазартни игри само организира провеждането им, за което събира такси и комисиони за участие, се дължи такса в размер на 20% от стойността на получените такси и комисиони“. За тези игри ставката се запазва, но с по-прецизен текст се премахва възможността за различно тълкуване точно за кои игри се отнася този начин на облагане.

За онлайн хазарта таксата остава 20% върху разликата между направените залози и изплатените печалби. Но ще бъде променено облагането на спомагателната дейност на организаторите на хазартни игри, като например за държаните от тях кафенета. Сега приходите от тази дейност се облагат с 12%, а с промените ще се облагат с 10% данък върху реализираната печалба.

С новия закон се предлага надзорът върху хазарта да се осъществява от Национална агенция по хазарта с изпълнителен директор, който лично ще носи отговорност за решенията. В момента Държавната комисия по хазарта се състои от председател и четирима членове.

Междувременно от АДФИ обявиха, че от Специализирана прокуратура са иззели документи от комисията по хазарта и от анализа им става ясно, че има нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри. Ден по-рано стана ясно, че хазартните оператори са плащали данъци според указанията на Държавната комисия по хазарта. Ако комисията по хазарта беше разпоредила определянето на дължимите такси да става по другия предвиден в закона начин, събраните налози щяха да са с над 210 млн. лв. повече.

Бойко Борисов: Думите за национализация са дълбоко неверни

Отдавна искали да се промени закона

Борисов бил болен левскар

Думите за одържавяване и национализация са дълбоко неверни, но когато държавата дава лиценз на фирми да упражняват бизнес и те трябва да плащат такси, а те не го правят, се взима лицензът и нищо друго. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание.

На моето бюро има доклад от Агенцията за държавен и финансов контрол, адресиран до финансовия министър и главния прокурор, заяви още Борисов. Той подчерта, че никъде в доклада не пише за ПФК „Левски“. Не мога да разбера връзката с това да не си платил такси, ако е вярно това, което има в този доклад. Редно ли беше този доклад да бъде прибран и скрит? Това е въпросът към мен. Къде виждате в това, че този доклад дошъл при мен, и което и да е физическо лице, да не говорим за футболен клуб? Утре ще се видя с желаещите, защото така или иначе се виждам с всички. Аз съм левскар и то болен левскар, допълни Борисов. За каква национализация и одържавяване става въпрос? Ако е вярно това, значи не са платени стотици милиона лева такса от различни дружества. Дали е виновна Комисията и дали хора оттам ще бъдат осъдени? Ще видим. В момента всички работят на пълни обороти, посочи Борисов.

Никой на никого не взима фирмата. Тази дейност е лицензионна и ако някой не си е платил таксите, ще му се отнеме лицензът. Къде е одържавяването? Бизнесът трябва да бъде непроверяван и да не плаща данъци ли? Той се обвърза и със Закона за хазарта, който отдавна искаме да променим, каза още премиерът.

Билетите на късмета само държавни

Приеха на първо четене в комисия проекта на Валери Симеонов

Катерина Ковачева

Лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности ще може да се организират само от държавния „Български спортен тотализатор“. Това гласят внесените от депутата от Обединени патриоти Валери Симеонов и група народни представители промените в Закона за хазарта. Законопроектът беше одобрен на първо четене от бюджетната комисия към парламента с 11 гласа „за“, 6 „въздържал се“ и 0 против.

Забранява се разпространението на билети, фишове и талони, както и плащането на печалби от хазартни игри, в търговски обекти без лиценз, гласят още предложените текстове.

Промените в закона предвиждат в срок от три месеца след приемането им да бъдат прекратени лицензите за всички лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено, които не се организират от „Български спортен тотализатор“.

На въпрос дали не се налага монопол над хазарта Валери Симеонов каза: „Хазартът се запазва в негови други форми, които също не са малки. Когато им дойде времето, ще се занимаваме и с тях“. Той определи законопроекта като „обезпечаващ здравето на нацията“, тъй като парите, събирани от лотариите ще се насочат към спортното министерство.

Официалната позиция на частните компании, организиращи лотарийни игри в България:

Платили сме всичките си данъци

Във връзка с медийните публикации и засиления обществен интерес, предшестващи изявлението на министър-председателя Бойко Борисов и стартиралото обсъждане в парламентарната комисия по бюджет и финанси на проектозакона за хазарта, внесен от Валери Симеонов, заявяваме следното:

В изявлението си министър-председателят Бойко Борисов посочи доклада от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) като основен аргумент за пропуснати вземания от държавата. Припомняме, че във вчерашното си изявление (в сяда бел. ред) директорът на агенцията заяви, че няма нарушение на закона. Ето заключението му дословно:

„(…) текстът дава възможност да се събират такси, формирани на различна основа“.

Той обяви и данни, че са внесени над 500 млн. лв. в бюджета от частните лотарии за периода 2014-2019 г. Премиерът се позова на хипотетичен вариант, в който АДФИ излага, че лотариите са можели да платят стотици милиони повече, ако законът бил различен.
В тази връзка заявяваме, че нашите лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на Закона за хазарта такъв, какъвто той е.

Сега действащият Закон за хазарта е изменен по предложение на финансовия министър Владислав Горанов през декември 2014 г. Промяната е аргументирана от министерство на финансите с „необходимостта от избягване на възможности за отклонения на данъчно облагане“. Прилагаме заповедта на министър Горанов и образеца на декларацията, които са публикувани на сайта на Държавната комисия по хазарта и Министерство на финансите.

По повод Законопроекта за хазарта на Валери Симеонов, премиерът едновременно заяви, че не става дума за „одържавяване“ и „национализация“, но обвърза евентуална подкрепа от ГЕРБ при евентуално гласуване в НС под условие (дословен цитат): че „изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, да се аутсорсва и преотдава и трябва да бъде в забранителния списък за приватизация, да е сигурно, че абсолютно никой друг, освен държавата, няма да се занимава с тази дейност“. Така направената от премиера дефиниция описва безусловен монопол и присвояване на основните активи на всички лотарии.

Припомняме, че Конституцията на Република България изрично урежда с изчерпателен списък обектите, върху които може да бъде установяван държавен монопол, а именно:

• железопътния транспорт,
• националните пощенски и далекосъобщителни мрежи,
• използването на ядрена енергия,
• производството на радиоактивни продукти,
• оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества

Г-н Борисов заяви още, че предлагания от Валери Симеонов проектозакон за хазарта не е свързан с бъдещето и развитието на ПФК „Левски“. Само че предвижда спиране на дейността на компаниите, основни спонсори и дарители на клуба.

В заключение добави, че е готов на среща с всички. Като страна в този дебат, приемаме поканата за среща на премиера, за да представим позициите си и да уточним тезите му.

Ние продължаваме да не разбираме мотивите на депутати, министри и държавни служители в тази открита атака върху частния бизнес в опит за присвояване на активи. Длъжни сме да направим и допълнително уточнение, че противоконституционно отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди.

Нове АД Холдинг
Intralot SA
Национална лотария АД
Евробет
БАРХИ

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar