От 300 000 лева на 100 000 лева бе намалена глобата на дружеството „Монтюпе“, което има завод за автомобилни части в Русе. Решението е на Административния съд в крайдунавския град и е окончателно.

Имуществената санкция бе наложена през май 2017 г. от директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе заради нарушения при изпускането в атмосферата на необхванати и непречистени емисии от производствения процес. Пропуските са констатирани при проверка след получени сигнали от граждани за усетена специфична миризма на бакелит.

Делото в Административния съд е образувано след жалба на „Монтюпе“ срещу решение на Районния съд в Русе, който потвърди размера на санкцията. Касационният съдебен състав прецени, че не са били взети предвид някои смегчаващи обстоятелства, а именно, че проверяващите категорично свидетелстват, че са усетили миризма в непосредствена близост до предприятието. Това говорело за по-ограничено разпространение на неорганизирано изпускани емисии в атмосферата. Освен това наложените предишни санкции на дружеството са оказали нужния възпитателен и предупредителен ефект, затова следвало, че санкцията трябва да бъде намалена до размер под средния и над законоустановения минимум.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar