Учителка от елитно училище в Пазарджик е наказана с „предупреждение за уволнение“, след като няколко шестокласници, на които преподавала, подали жалба срещу нея. Децата обвиняват преподавателката си в насилие. Тя е обжалвала дисциплинарната санкция, но Окръжният съд я потвърждава с окончателно решение.
Наказанието е наложено, защото в различни дни през учебната 2016-2017 година в час по английски език преподавателката дърпала ушите на различни ученици и им крещяла поради невъзможност да въдвори ред. Преди това пък казала на ученичка: „Ти нямаш грам акъл в главата!“ и я нарекла безотговорна и безочлива. Учителката обиждала децата и с думи като „говеда“.
Самите деца чрез ученическия съвет написали жалба, както свидетелстват в съда, а тя била внесена при директорката от родители.
Оспорваната заповед е наложена на 10 януари миналата година от директорката на учебното заведение и е обжалвана пред Районния съд с мотива, че школската ръководителка не е направила необходимото, за да докаже вина, и не показала жалбите от деца и родители. Така наказаната била лишена от възможност да се защити. Магистратите на първа инстанция отменят заповедта като немотивирана. Окръжният съд обаче посочва, че в исковата молба липсва оплакване за мотивите, а съдът е длъжен да се съобрази с параметрите й, не може да я дописва. Наказанието е оставено в сила, а учителката е осъдена да плати на училището разноските за две инстанции – общо 625 лева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
14 март 2018 10:15
Гост

Да ти еб*м и „държавата“!