Надзирателите готвят нов национален протест на 10 март, съобщиха от синдиката им.Основното им искане остава непроменено – 20% увеличение на заплатите. Напрежението в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), която е под шапката на правосъдното министерство, се повиши, след като премиерът Бойко Борисов обеща на МВР още 100 млн. лв. за заплати. С тези пари на практика може да се изпълни искането за около 15% повишение на полицейските заплати, макар че това още не се е случило.

За надзирателите обаче допълнително пари не се намериха, въпреки че те също работят по Закона за МВР и би било логично тяхното заплащане също да скочи. Вместо това им бе обещано 5% увеличение. За повече пари протестират и от съдебната охрана.Протестът на 10 март ще е под формата на шествие, съобщиха от синдиката. То ще тръгне от правосъдното министерство, ще мине през финансовото и ще стигне до Министерския съвет.

От профсъюза ще поискат информация какви бонуси и премии е взело миналата година ръководството на правосъдното министерство. През 2017 г. имаше служебен министър, а след това ведомството бе поето от Цецка Цачева. Тя имаше няколко срещи с надзирателите, но решение на проблема не бе намерено. На последния протест миналата събота тя заяви, че заплатите може да се увеличат с 5%. Надзирателите обаче отхвърлиха предложението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar