Момче от стражишкото село Царски извор спечелило 250 000 лева от лотарията, но така и не видяло нито лев от крупната сума. Сагата е от 2016 година, когато с джобните си пари, непълнолетният малчуган си купил лотариен билет, който се оказал печеливш. Мирослав се похвалил пред роднините си, а леля му Фана, реагирала светкавично. Тя изтръгнала ценната книга от ръцете му като му заявила, че е непълнолетен и няма право да участва в такива игри. Дръзката жена се обадила в телевизията и след няколко дни сумата и била преведена по банкова сметка.

Междувременно родителите на малкия късметлия се опитали да потърсят отговорност от Фана, но се разразил лют скандал. Фана и близките и захванали да сипят закани срещу потърпевшата фамилия и дори дръзнали да им предложат пари, за да се откажат да сезират органите на реда.

Майката на Мирослав-Нешка подала сигнал за злодеянието до Окръжната прокуратура във Велико Търново. На 9 август 2016 г. било образувано дело срещу неизвестен извършител за кражба в особено големи размери. При разследването било изяснено, че лелята на момчето е извършител и тя била обвинена в грабеж на печелившия билет, който издърпала със сила от ръцете на момчето. Докато правораздавателните органи обаче предприемат действия, за да блокират сметката на Фана, тя изтеглила парите, накупила имоти и скъпи вещи и след това заминала за Холандия.

Малко след това Окръжната прокуратура във Велико Търново издала постановление за прекратяване на делото по чл.199 от НК за грабеж. После казусът попаднал в Районната прокуратура в Горна Оряховица, където случаят бил разследван като измама. В крайна сметка държавното обвинение в железничарския град също се произнесло с постановление за прекратяване.

Двете постановления били обжалвани от потърпевшата страна. Районният съд в Горна Оряховица потвърдил постановлението на прокуратурата по разследването за измама, защото детайлите по делото сочели, че става дума за грабеж. Случаят стигнал и до ВКП, която се произнесла, че Горнооряховата прокуратура неправилно е прекратила делото за измама. Съдът възобновил многострадалното дело, но за втори път излязал с определение за прекратяване на постановлението за измама. След двукратното преразглеждане на тезата за измама, отново било образувано дело за грабеж и от 2019 година се чака произнасяне от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

През изминалите 4 години обаче бащата на малкия късметлия се разболял и починал, от парите и от лелята, която задигнала крупната печалба няма и помен, а Мирослав и майка му живеят в Царски извор, потънали в мизерия и бедност.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar