Конфискацията на имущество може да се направи и без да има влязла в сила присъда за престъпление. Това е заключението на генералния адвокат в Съда на ЕС Елинор Шарпстън по делото, заведено от антикорупционната комисия КПКОНПИ срещу банкера Цветан Василев. Казусът стигна до Люксембург, след като съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд изпрати преюдициално запитване и спря делото срещу Василев до произнасянето на европейските съдии. В запитването бяха формулирани шест въпроса, сред които имат ли право страните членки на ЕС да приемат закони, позволяващи имущество да се отнема, без да има влязла в сила присъда.

Делото по гражданската конфискация и наказателно дело са отделни и не зависят едно от друго, е заключението на генералния адвокат. В процедурата по конфискация се доказва само законността на доходите, с които е придобито имущество, а не се решава за вина за престъпление.

Решение по питането на българския съд засега няма. Постъпило е само становище.

Според Шарпстън гражданското дело за отнемане е фокусирано върху имуществото, а не върху личността, както е при криминалните обвинения. „Конфискацията не е свързана с изхода от наказателното дело и няма значение дали обвиненията ще бъдат доказани“, пише тя.

Към момента делото за отнемането на имуществото на Василев остава висящо, тъй като по преюдициалното питане няма окончателно произнасяне. КПКОНПИ иска от банкера и 27 юридически лица, свързани с него, да се конфискува имущество за над 2 млрд. лв. Срещу него и още 18 обвиняеми тече и наказателно дело в спецсъда.

Становището на генералния адвокат идва почти година, след като управляващите приеха законови промени, според които гражданската конфискация продължава, независимо дали обвиняемият е бил оправдан или делото прекратено. Те бяха внесени спешно от тогавашния депутат и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов. Целта бе да се преодолее тълкувателно решение на Върховия касационен съд (ВКС), според което делото за конфискация трябва да се прекрати, ако обвиняемият е бил оправдан или разследването – прекратено.

Решението на ВКС засягаше само делата по стария закон за конфискация, но от КПКОНПИ реагираха много остро и заявиха, че по този начин ще се прекратят над 20 процеса, сред които и този срещу бившия зам.-председател на парламента Христо Бисеров. Малко след това парламентът прие поправките. Въпреки това КПКОНПИ е на крачка да загуби делото срещу някогашния депутат.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar