Има ли право работодателят ни да ни подлага на каквито си иска тестове, за да докаже, че сме излъгали, или на друго такова изследване, с което не сме съгласни?

На този въпрос дава отговор експертът по трудово право Тодор Капитанов в специална рубрика по трудово право в pariteni.bg .

В България няма законова уредба, която да позволява на работодателите да правят тестове с детектор на лъжата или подобни такива изследвания.

Понякога се случва работодателят да предупреждава служителите, че при определени обстоятелства ще ги подложи на различни тестове и изпитания, включително на детектор на лъжата, с цел да бъде установена например лоялността или съвестността при изпълнение на служебните им задължения.

Хората, които участват в изследването с детектор на лъжата, го правят на доброволен принцип и подписват декларация за това. Винаги може да откажете да минете на полиграф (детектор на лъжата).

Полиграфът и други подобни технологии навлизат сериозно в личното пространство на служителите. Тяхната употреба повдига както правни, така и етични въпроси. Конституцията на Република България прокламира, че никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без доброволното му писмено съгласие.

Отделно от това, работодателят е задължен да пази достойнството на работника или служителя. В такъв случай отказа на работник или служител да премине теста през полиграф или друго подобно техническо средство не е нарушение на трудовата дисциплина.

В трудовото законодателство резултатите от такива тестове не са основание за носене на дисциплинарна отговорност или за освобождаване от заеманата длъжност.

В закона няма изрично определени правила относно допустимостта на такива тестове и изпитания от страна работодателя към служителя. Поради това те могат да бъдат използвани само при наличие на изрично информирано съгласие от съответните служители.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar