Младеж от Карлово пребори в съда полицейска заповед за арест. Административен съд – Пловдив отмени решението на Карловския районен съд и заповедта за задържане на 19- годишния Петър Маринов, който на 22 март остана с белезници в Районното в Карлово в продължение на няколко часа. Той бе задържан при специализирана полицейска акция в Карлово за наркотици.

Но в мотивите на решението си от 11 октомври Административния съд определи действията на служителите на полицията, участвали в задържането на Петър като „полицейска провокация“ , тоест въздействие върху субекта, което да го предизвиква да извърши престъпление, което той не би извършил, ако те не бяха упражнили своето влияние върху него.

Според съда в този случай поведението на полицейските служители е било насочено към предполагаемо неправомерно поведение, като тяхната намеса е довела до извършване и на последващи правонарушения. Липсват обаче каквито и да било данни, че задържането на Петър Маринов е обосновано с оглед постигане на целите на задържането.

Удовлетворен съм от решението на съда, заведох това дело, за да не се повтарят подобни нелепи инциденти с други граждани, каза пред „Марица “ Петър Маринов. Не можех да възприема това, което се случи с мен онази вечер и очаквах справедливост, каза още той.

На 22 март вечерта в Карлово се разигра екшън като на филм, писа още веднага след инцидента „Марица“. Било около 19.30 часа, Петър бил в района на играла зала в Карлово, носил суичър, качулката била на главата му. Въпреки че било тъмно, той бил със слънчеви очила и чатил на телефона си. Наблизо имало полицейска кола.

След минута-две младежът тръгнал по улица „Гина Кунчева“. Полицаите обаче го възприели като подозрителен, настинали го, обградили го и му поискали документи. Един от тях показал служебна карта и казал „Полиция“. „А, полиция!“, извикало момчето и хукнало да бяга. Когато полицаите го застинали до градинката край музей „Васил Левски“, го повалил на земята, сложили му белезници, а Петър оказал съпротива. Той дори ухапал по бедрото полицая, който го повалял на земята. На място била издадена заповед за задържане за 24 часа и младежът бил щателно обискиран.

И обискът, и по-нататъшните действия на полицията показали, че Петър не притежава и не употребява наркотици, че никога и по никакъв повод не имал противообществени прояви, не е извършвал друго нарушение или престъпление.

За семейството на Петър това бе истинска драма, твърдят близките на Маринови. Момчето е едва на 19, далече е лоши прояви, при това страда от хронично заболяване.

Административен съд – Пловдив осъди Областна дирекция на МВР – Пловдив да заплати разноските по делото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
СТАНКО МАРИНОВ
СТАНКО МАРИНОВ
16 октомври 2019 18:09
Регистриран

РЕШЕНИЕ № 1925 гр. Пловдив, 11.10.2019 год. В ИМЕТО НА НАРОДА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛОВДИВ, ХХІV състав, в открито заседание на деветнадесети септември през две хиляди и деветнадесета година в състав: ПРЕДСЕДАТЕЛ : ВЛАДИМИР ВЪЛЧЕВ ЧЛЕНОВЕ: ДАРИНА МАТЕЕВА ВЕЛИЗАР РУСИНОВ при секретаря К.Р.и участието на прокурора Данаила Станкова, като разгледа докладваното от председателя КАНД № 2335 по описа на съда за 2019 година, за да се произнесе взе предвид следното: Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК, във връзка с чл.72, ал.4 от ЗМВР. Образувано е по касационна жалба от П.С.М. ЕГН********** ***, чрез процесуален представител… Покажи целия коментар »