„Аз не очаквам от този министър приятни изненади, свързани с реакция, базирана на закон, на професионален морал“. Това каза за БНР адвокат Михаил Екимджиев във връзка с изслушването на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски в Народното събрание заради спецакция на полицията, при която служители нахлуха на грешен адрес в жилищен блок в София.

Налице е категоричен рецидив, една повторяемост и тя е резултат от безотговорност и липса на система за реализиране както на служебна, дисциплинарна отговорност от страна на конкретните полицаи, така и на наказателна отговорност, коментира адвокатът.

Когато се планира операция на такова ниво срещу организирана престъпност, трябва има дългосрочно планиране. Най-често, и това го пише в куп инструкции, в добрите полицейски практики, обектите трябва да бъдат наблюдавани, да се знаят навиците на лицата, които трябва да бъдат задържани. Всичко това е въпрос на подготовка дни наред, а не да се въведе адрес в навигационна система. Това е абсурдно, това е като някакъв сюреалистичен сюжет“, подчерта Михаил Екимджиев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar