Реформата в митниците ще доведе до двойно увеличение на щатните бройки в централното управление – от 560 на 1304 души. Причината е, че досегашното звено „Митническо разузнаване и разследване“ се повишава до главна дирекция, към която ще преминат всички служители, които сега по места се занимават с тези дейности. Агенцията смята с този ход да засили борбата срещу митническите, акцизните и валутните нарушения и престъпления. „Целта на промяната е да се подобри координацията и управлението на тези приоритетни за митниците функции и задачи“, гласят мотивите към новия устройствения правилник на Агенция „Митници“ (АМ), представен за обществено обсъждане от финансовото министерство.
Без обществено обсъждане обаче минаха промените в Закона за митниците, които дадоха старт на реформата в системата. Те се появиха ненадейно между първо и второ четене на данъчните закони и бяха гласувани с тях в края на октомври. Според тези промени министърът на финансите може да създава, преобразува и закрива териториални дирекции по предложение на директора на Агенция „Митници“. Така до 7 януари съществуващите девет териториални дирекции в страната ще бъдат закрити със заповед на министъра на финансите. Това са митници Аерогара София, Бургас, Варна, Лом, Пловдив, Свищов, Столична, Русе и Югозападна. Правоотношенията със сегашните им шефове ще бъдат прекратени без предизвестие и по преценка на шефа на Агенция „Митници“. От новия устройствен правилник става ясно, че на тяхно място ще бъдат създадени пет нови дирекции – Тракийска, Югозападна, Дунавска, Северна морска и Южна морска.
В мотивите си финансовото министерство посочва, че това е оптимизиране на структурата на Агенция „Митници“, което ще позволи пренасочване на служители от звена със затихващи функции към по-важни поделения и ще увеличи работещите „на терен“ за сметка на началниците. Промените в Закона за митниците обаче бяха окачествени от опозицията като начин да се отстранят определени директори и служители и да се заменят със „свои“ хора. Оправданието на финансовото министерство и на депутатите от ГЕРБ бе, че по подобен начин е била направена успешната реформа в НАП преди две години.

ВЕТО
Президентът наложи вето върху промените в Закона за митниците, но то бе отхвърлено от парламента. По-късно държавният глава сезира Конституционния съд. Според Румен Радев прекратяването на правоотношенията с висши държавни служители без предизвестие по преценка на директора на Агенция „Митници“ е недопустимо. „Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принцип на държавната служба съгласно конституцията. Освен това освобождаването по преценка не подлежи на съдебен контрол. Така освободените на това основание ще бъдат лишени и от право на защита пред съд, което пък противоречи на конституцията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar