Митинг в подкрепа на петимата полицаи, осъдени на 19 април т.г. от ВКС по делото „Чората“ се проведе тази вечер в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Над 500 души се събраха пред Съдебната палата с искане за отмяна присъдите на полицаите от Благоевград. Протестът, прераснал в митинг, бе организиран в социалните мрежи. Протестиращите срещу осъдителните присъди носеха плакати с надписи: „Българските полицаите не са убийци“, „Свобода за петимата полицаи“ и др. Осмина оратори се изредиха пред микрофона, сред тях бе и бащата на Борислав Механджийски, който защити сина си и каза, че той няма как да е убиец.

На мирния протест присъстваха и близки и приятели на петимата осъдени на по 7 години затвор полицаи, митингът води Калин Грънчаров. Той припомни хронологията на делото, в заключение каза, че за никой не е тайна, че петимата осъдени са действали в рамките на правомощията им, вменени от закона за МВР. А като представители на българската полиция, изпълняващи заповеди, са участвали в законно разпоредена и извършвана полицейска операция, наречена „Респект“, а днес петимата полицаи са в затвора.

„Ние продължаваме да вярваме в българското правосъдие“, каза Валентин Попов от полицейския синдикат/СФСМВР/, добавяйки, че всички се надяват това дело да бъде преразгледано и че справедливостта ще възтържествува. „Колегите не са сами и ние сме с тях“, добави Попов.

„Съюзът на запасното войнство безкористно застава зад петимата полицаи, подкрепяйки ги безкористно“, каза подполковник Иван Петров от Общинския съвет на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва-Благоевград.

„Право, налагано без справедливост е тиранство и робство“, каза архитект Богданов. Според него съдебното решение е в конфликт с общественото мнение, интересите на нацията и държавата. И за това предложи президентът Радев и вицепрезидента Йотова без отлагане да помилват и освободят петимата наши мъченици. Според архитекта хората под пагон имат право да издадат и изпълнят смъртна присъда, за да има ред и сигурност в държавата ни.

„Заставаме единодушно зад колегите и близките им“, каза Огнян Богоев, председател на Международния полицейски синдикат-клон България. Според него на тяхно място можеше да бъде всеки един от тук присъстващите колеги.

„Този случай обслужва престъпни интереси, за да бъдат унищожени тези честни и достойни мъже, за всички е ясно, че това е политическо, в него няма право, няма справедливост“, каза Боряна Коцакова, съпруга на Мирослав Писов.

Присъстващите, сред които и полицаи, бяха приканени да се подпишат в подписката с искане за преразглеждане на несправедливите присъди на петимата. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar