Съдиите, прокурорите и активните граждани трябва да успеем да удържим темата за констутиционна реформа на дневен ред достатъчно дълго време, така че тя да бъде непреодолима за политическата система“. Това заяви в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТV+ и TV1 Мирослава Тодорова, наказателен съдия в Софийския градски съд и бивш председател на Съюза на съдиите.

Темата отново влезе в дневния ред на обществото, след като държавният глава Румен Радев обяви намерението си да се възползва от конституционното си право да предложи промени в основния закон на страната. Според съдия Тодорова конституционните промени трябва да бъдат такива, че „да засилят обществения т.е.политическия контрол върху прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, така че влиянието на главния прокурор върху прокурорската колегия да бъде минимално“.

„Това е важно, защото от прокурорската колегия зависи какъв е обликът на прокуратурата – кои ще се издигнат, кои ще бъдат дисциплинирани, кои ще бъдат ръководителите на прокуратурите“, подчерта тя.

„През последните години има множество несъмнени доказателства за това, че политическата власт се опитва да корумпира, включително и властово, съдебната власт. Вижда се, че има едни тесни връзки между прокуратурата и управляващите, които по същество инфектират цялата съдебната власт“, коментира още съдия Тодорова. Според нея ако са верни и 10% от съмненията за политическа колаборация между прокуратурата и управляващите, „влиянието на прокуратурата върху съда се явява следващият голям проблем, който е точно толкова и съществен, значим и вреден, колкото и влиянието на политическата система“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar