Министърът на туризма Христо Проданов е сигнализирал прокуратурата за унищожаването на документи във връзка с възлагане на концесиите на плажовете. Това се е случило в началото на мандата му – още преди 7 месеца, но отговор по сигнала все още няма. „Още с постъпването си, се натъкнах на практики за изнасяне на информация от министерството, унищожаване на материали и документи, в това число и от дирекция „Управление на морските плажове“. Сигнализирал съм съответно компетентните органи. За съжаление, 7 месеца след това отговор няма“, казва Проданов в интервю за специализирания сайт TravelNews.

От думите му стана ясно, че някои от тръжните документации са съхранявани на бюрото на директора на УУправление на морските плажовеУ, а сега се затварят в метална каса под 24 часово видеонаблюдение и се отварят само пред комисия. „А не посред нощ, както предполага се е случвало преди“, подчертава министърът.

Възложените проверки на концесиите на плажове показаха, че за близо 90% от концесионните процедури има заведени дела, но съдът се е произнесъл за тях, че всичко е наред. „Съвсем друг е въпросът колко са били прозрачни тези процедури и дали проверките са осъществени по правилата. За съжаление, това е недоказуемо“, каза Проданов.

Коменатрът на Христо Проданов идва броени дни след като правителството взе решение за прекратяване на концесионните процедури на 12 морски плажа. Концесионните процедури за тях бяха стартирани в последните дни на правителството на Бойко Борисов от тогавашния министър на туризма Николина Ангелкова – в периода март – април 2021 г. Мотивите са занижените цени и липсата на конкуренция. За всеки плаж е имало само по един кандидат концесионер, казва Проданов. „Това, което видях е, че процедурите са провеждани в „стил ГЕРБ“, казва още Христо Проданов пред TravelNews. „Смятам, че показателно за смяна на политиката е, че от началото на мандата до този момент, правителството не е сключило нито един договор за концесия, а единствено са провеждани търгове за наемиУ, обяви Проданов.

Подкрепете ни като последвате или харесате в-к „ДУМА“ във ФЕЙСБУК –> ТУК <–

Споделяйте нашите публикации.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar