Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е готов с хипотезите, при които главният прокурор и шефовете на ВАС и ВКС да се отзовават преди края на мандата им. Такава реформа той си постави като цел при встъпването си в длъжност на 4 април.

Заложени са три положения, при които ще се прибягва към предсрочното освобождаване на тримата големи, научи „24 часа“ от самия министър.

За момента Кирилов не уточни какви са трите хипотези, тъй като до края на седмицата тече прецизиране на текстове с екипа му в министерството. Следва се логиката при освобождаването от другите ръководни постове в Темида – такава насока даде той.

Темата за възможността за отзоваване на тримата първи беше въведена още преди 2 г. Критиците искаха уточняване за режима на отговорността им. Именно това искам да използвам, а не „отзоваване“ или „прекратяване на мандата“, каза Кирилов. Търсим принципни решения, увери той. Режимът не се създавал за Лозан Панов и нямало да засегне независимостта на прокуратурата, ВАС и ВКС.

„Следващата крачка е да започнем общественото обсъждане. По закон то трябва да е два месеца. Ще направим така, че дебатите да са интензивни“, обясни правосъдният министър. И прогнозира, че въпросът ще е окончателно уреден още до края на юли, т.е. преди лятната ваканция на парламента.

По въпросите за отговорността на 3-мата големи Кирилов отива днес следобед при президента Румен Радев, който покани на серия от разговори всички важни в съдебната власт във връзка с изтичането на мандата на главния прокурор. Радев вече се видя със Сотир Цацаров и Лозан Панов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar