Сезирам Европейската прокуратура за реставрацията на визайнтийската крепост край местността Камен бряг „Яйлата“, извършена преди 7 г. по времето на екскмета на Каварна Цонко Цонев, обяви министърът на културата Велислав Минеков. Той отново поясни, че ремонтът трябвало да струва 1,6 млн. лв., обаче са похарчени 2 млн. лв. и не е довършен докрай.

„Щетите в Министерството на културата са в такъв обем, че не могат да бъдат обработени. Листът с нарушения е огромен, това е смайващо. Има оплаквания за злоупотреби от много фирми“, коментира Минеков.

Министърът обяви, че тази седмица организира дискусия „Държавата и медиите“ в НДК. Целта е да се постави фундаментално въпросът за собствеността и концентрацията на медиите, както и откъде идват субсидиите за тях. Според Минеков „нещо неприятно“ става в СЕМ. По думите му това било странно създание, задължено да работи в името на управляващите, в името на тези, които стоят на политическия връх.

Крайно време е архитектурно-парковият комплекс „Двореца“ в Балчик да бъде обявен за архитектурен резерват, смята Минеков. На оригиналната територия има загадъчно строителство на някакви незнайни улички и нови входове, коментира той. Минеков нарече безотговорно управлението на комплекса от страна на Министерството на културата и на Университетската ботаническа градина, която е под шапката на СУ „Св. Кл. Охридски“. Той е назначил проверка, защото имал съмнения за нарушения и злоупотреби.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar