Милиардер от Силициевата долина е платил 10 хил. долара за собственото си убийство, така че мозъкът му да живее вечно.

Технологичният предприемач Сам Алтман е един от 25-имата души, които са вписани в списъка на чакащите на Nectome – стартъп, който твърди, че може да сваля съдържание от човешкия мозък и да го съхранява на компютър.

В замяна на вечното съществуване на мозъка му 32-годишният милиардер ще трябва да умре в процес, наподобяващ евтаназията – нещо, което е разрешено в 5 щата в САЩ. Иронично или не, компанията на Алтман Y Combinator се занимава с финансиране на стартъпи, какъвто е и Nectome. Процесът, за който се е записал Алтман, предвижда балсамиране на мозъка, за да може по-късно да бъде направена негова компютърна симулация, предава dailymail.co.uk, цитиран от профит.бг.

Клиентите на странната услуга се свързват с машина, докато са живи, след което в тях се инжектират балсамиращите химикали на Nectome. Компанията посочва, че методът е „100% фатален“. „Усещането на потребителите ще бъде идентично до евтаназията“, казва съоснователят на стартъпа Робърт Макинтайър.

Мисията на компанията е „да консервирате мозъка си така, че да запази всички спомени непокътнати.

Балсамиращите течности могат да поддържат тялото замразено и непокътнато, без опасност от разлагане, стотици или евентуално хиляди години. Но за да бъде процедурата успешна, мозъкът трябва да е свеж.

Nectome планират да свързват хора с нелечими болести, които са съгласни, към машина, която да изпомпва балсамиращи вещества в артериите ми, докато са живи, под пълна упойка. Тези практики се квалифицират като евтаназия, която е разрешена в 5 щата в САЩ.

Но дори в тези щати хората, желаещи да се подложат на евтаназия, трябва да са болни от неизлечимо заболяване и да им остава не повече от 6 месеца живот. Компанията се е допитала до адвокат, запознат с конкретните закони, като посочва, че хората с нелечими заболявания навярно ще могат да се възползват от услугата легално.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar