Юлия Иванова

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров ще сезира прокуратурата заради натрупани дългове в Александровска болница, която реално е във фалит. Той ще настоява Съветът на директорите на здравното заведение да предяви регресен иск към предишните ръководства, които са сключили заробващи договори.

По-рано от одитния доклад за финансовото състояние на Александровска болница, оповестен от здравното министерство, стана ясно, че бившият директор на лечебното заведение и ексминистър на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов в продължение на години е сключвал неизгодни споразумения за разсрочване, с които е увеличил дълга на болинцата. Здравното заведение завършва 2012 г. с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения. Година по-късно, когато Ангелов е назначен от правителството на ГЕРБ за директор на здравното заведение, то започва да трупа дългове. За последната 1,5 година е натрупана загуба в размер на 10 621 000 лв., а към юни т.г. тя е 69,8 млн. лв.

„Сумата е съпоставима с тази, която плащаме за първа линия на Спешната помощ. Когато договаряш разсрочване, обикновено правиш това при по-добри условия“, посочи Кацаров. Отговорността за състоянието на болницата носи д-р Ангелов и правителството на ГЕРБ, което го е назначило за директор, подчерта министърът. Той уточни, че Александровска болница е в най-тежко състояние от всички здравни заведения в страната.

Атаката срещу мен е опит за сплашване, няма да ми запушите устата, нито ще ме уплашите с политически натиск, отговори на обвиненията проф. Костадин Ангелов. Той не отрече, че Александровска има просрочени задължения, но се оправда с предишните ръководства и се похвали, че увеличил двойно заплатите на персонала.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar