В министерството на отбраната месеци наред са знаели за опасната ограда на бивше поделение в Хасково, която миналата пролет се срути и уби мъж. Това става ясно от обвинителен акт, внесен в съда от военната прокуратура в Пловдив. Обвиняема по делото е 52-годишна жена, по онова време – шеф на дирекция „Инфраструктура на отбраната“. Според разследващите тя е била информирана за опасната ограда, но цели две седмици не е докладвала на военния министър, който трябвало да осигури премахването. Докато информацията стигне до „най-горе“ в министерството, оградата рухнала.

Нелепият инцидент стана на 19 април миналата година. Тогава 58-годишен мъж от Хасково бе затиснат на тротоара от падналата стена. Той получи тежки травми, от които по-късно почина.

Според прокуратурата още през декември 2018 г. било установено, че стената на ул. „Ком“ е опасна. През януари 2019 г. информацията стигнала до обвиняемата директорка. Трима души от нейната дирекция докладвали, че трябва спешно да се вземат мерки. В момента обвиняемата е под гаранция и се очаква делото да бъде насрочено от съда.

Макар официално да се знае, че стената е била опасна още от края на 2018 г. след срутването ѝ местни разказаха, че ситуацията е била такава от години. Теренът се води с отпаднала необходимост още от 2001 г.

„На мен по-скоро в момента ми изглежда като малшанс и трагичен инцидент. Но въпреки това съм разпоредил още вчера да се направи пълна проверка по цялата процедура, която се движи по събарянето на тази стена и въобще по този обект, за да сме наясно има ли някаква персонална вина в някоя от структурите, които отговарят за тези обекти с отпаднала необходимост“, заяви миналата година военният министър Красимир Каракачанов по повод инцидента.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar