Вещо лице по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и още 13 обвиняеми за радикален ислям си направи самоотвод. Д-р Сефер Хасан се отказа от изготвянето на съдебно-теологична експертиза, като изтъкна лични семейни причини и служебна ангажираност. Това стана причина Окръжен съд-Пазарджик да потърси съдействие от Висшия ислямски институт за определяне на друго вещо лице. На поредното заседание по делото беше променена и мярката на шестима от подсъдимите, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Назначената от съда съдебно-теологична експертиза по делото за радикален ислям се оказа, че не е изготвена. Назначеното вещо лице д-р Сефер Хасан съобщи, че е получил призовка за съдебното заседание преди седмица и не е знаел за какво е призован. Той поиска да си направи отвод като вещо лице, тъй като се грижи за онкоболния си баща и има прекалено голяма служебна ангажираност. Защитниците на 14-те подсъдими и прокурор Васил Малинов настояха на вещото лице да се даде по-дълъг период от 6 месеца, за да изготви експертизата. Съдът обаче прецени, че д-р Сефер Хасан е изтъкнал сериозни причини, за да откаже възложената му задача затова реши да изпрати писмо до Висшия ислямски институт, с което го задължава да посочи друго вещо лице-специалист в областта на Ислямската теология. Защитата на шестима от подсъдимите поиска по-леки мерки.

Съдът реши, че тъй като Ерджан Смаил, Йосиф Минчев, Александър Иванов, Райко Карталов, Веселин Стефанов и Ненко Щерев се явяват на всяко съдебно заседание и нито едни път не са станали причина за отлагане на делото следва да се уважат техните искания. Така мерките им за неотклонение бяха променени от „парична гаранция“ в „подписка“.

Определението подлежи на обжалване и пред Пловдивския апелативен съд. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar