Асамблеята на Международния наказателен съд в Хага обяви, че съжалява за „заплахите“ срещу трибунала във връзка с издадената от него заповед за арест на руския президент Владимир Путин за военни престъпления.

Според нидерландски медии бившият руски президент Дмитрий Медведев предложил насочване към Хага на хиперзвукова ракета като акт на отмъщение за заповедта за арест на Путин, предава БГНЕС.

В понеделник Москва заяви, че е започнала наказателно разследване срещу главния прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан и няколко съдии заради „незаконното“ решение да се поиска ареста на Путин.

Председателството на Асамблеята на държавите по Конвенцията за Международния наказателен съд, която обединява 123-те страни членки, обяви, че е имало „заплахи срещу Международния наказателен съд, както и обявени мерки срещу неговия прокурор и съдии“.

„Председателството на асамблеята изразява съжаление за тези опити да се попречи на международните усилия за осигуряване на отговорност за действия, които са забранени от общото международно право“, се казва в изявлението.

Асамблеята „потвърждава непоколебимата си подкрепа за Международния наказателен съд“.

В петък Международният наказателен съд обяви заповед за арест на Путин за предполагаемо незаконно депортиране на украински деца, което е военно престъпление.

Хан заяви пред АФП, че броят на предполагаемите депортации „наброява хиляди“.

Съдът съобщи, че е издал заповед за арест и срещу Мария Лвова-Белова, комисар на президента на Русия по правата на детето, по подобни обвинения.

Москва отхвърли заповедите като „невалидни“.

По данни на Йейлската лаборатория за хуманитарни изследвания след началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. в Русия са депортирани над 6 000 украински деца, като много от тях са настанени в специализирани лагери. Според украинските власти въпросните деца са над 16 000.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar