Да бъде въведана задължителна медиация при разводи, търговски спорове, за родителски права, етажна собственост и други, вместо делата да се разглеждат от съда, предлагат бургаски магистрати. Представители на районния и окръжния съд са изпратили своите предложения до ВСС, съобщи председателят на Бургаския окръжен съд Росица Темелкова.

„Надяваме се и съдиите да препращат към медиация за доброволно разрешаване на даден проблем. 2020 г. започва вече с успешно проведена процедура по медиация. 11 такива са проведени в Центъра по медиация през м.г., 9 са постигнатите споразумения“, каза съдия Темелкова пред бургаски медии, пред които се отчете за свършеното през изминалите две години. Точно на 23 януари, 2018 г. Темелкова бе изслушана от ВСС и получи подкрепа да поеме управлението на окръжния съд.

„В концепцията ми за стратегическо управление бях заложила регулярни допитвания до съдиите и съдебните служители по важни въпроси, което да бъде форма на професионална легитимност, вътрешно съсловна демократичност и самоуправление, защото съм убедена, че без добър екип не може да се осъществи нито реформа нито дребна промяна“, припомни съдия Темелкова. Затова в края на 2019 г. административният ръководител прави анкетно проучване сред съдиите и съдебните служители, за да провери нагласите им. Допитването отчита добра работна атмосфера сред служителите, екипност, мотивираност и удовлетвореност от работата. Сред проблемите обаче се очертават огромната натовареност на съдебните служители и ниското им заплащане.

Съдия Темелкова представи и новата визия на интернет-страницата на окръжния съд, на която всеки може да попълни анонимна анкета за мнението си към работата на съда и да даде препоръки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar