След три месеца издирване МВР по случайност арестува двамата бегълци, заподозрени за взривяването на банкомата в Сапарева баня на 9 ноември м. г., които се измъкнаха от мащабна блокада на полицията при пернишкото с. Боснек. Тогава обирджиите се отклониха с кола в близкото дере и избягаха пеша в гората под погледа на над 200 полицаи, които уж им бяха направили капан. Издирването им продължи с хеликоптери и кучета, но бе неуспешно. Задържан и обвинен беше само третият участник в престъплението

Двамата мъже са били арестувани малко след полунощ в неделя при рутинна проверка на КАТ, съобщиха от пресцентъра на МВР. 40-годишният К.И. – Джонката и К.М. – Свещичката, на 35 години, пътували с „Фолксваген Голф“ към село Студена. По това време в пернишкия кв. „Църква“ имало патрул на пътната полиция. Полицаите подали знак на идващата кола, но тя спряла на около 150 м разстояние, двамата мъже слезли и побягнали, прескачайки огради и минавайки през дворовете на къщите в квартала. Единият дори се опитал да се скрие във водите на Струма.

„Преследването продължило около час, когато единият бил задържан на улицата, а другият – заграден, докато опитвал да се покрие във водите на р. Струма“, обясниха от МВР, без да уточнят как е бил изваден оттам.

През последните месеци главният секретар на МВР Младен Маринов непрекъснато се кълнеше, че заподозрените ще бъдат заловени и че се работи сериозно по тяхното залавяне. Той се оправдаваше, че са изтървани, защото иначе е трябвало да бъдат застреляни. В крайна сметка арестът им се оказа случайност.

Малко след това МВР хвана двама 18-годишни младежи, взривили банкомат в столичния квартал „Люлин“. Пред разследващите те бяха разказали, че се вдъхновили от телевизионните репортажи за други подобни случаи.

Работата по делото за банкомата в Сапарева баня продължава под ръководството на прокуратурата, заявиха от МВР. До края на деня обаче оттам не казаха дали са повдигнали обвинения. Засега единственият обвиняем по случая е арестуваният още първия ден.

ГРАБЕЖ

Гръцките власти арестуваха избягалия от правосъдието у нас Петър Стоянов. Мъжът е осъден за участието си в грабежа на семейство Анчови в с. Чепинци през 1998 г. Тогава съпрузите бяха ограбени, а двете им дъщери изнасилени от шестима души. Преди две години Стоянов беше осъден на 10 г. затвор, но избяга. Сега е бил хванат с гръцки паспорт при опит да влезе в Италия. Още един от осъдените за грабежа не е в затвора – Димитър Н. Той е в Сърбия и тече дело за екстрадицията му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar