Служители на Главната дирекция „Национална полиция“ в МВР са командиравани от София в Силистра, за да проверят обстоятелствата около ареста на местния журналист на свободна практика и граждански активист Димитър Пецов, който беше задържан с наркотици на 2 май. Това съобщи самият Пецов пред Свободна Европа, а от пресцентърът на вътрешното министерство потвърдиха официално.

По думите му той е бил извикан в петък от проверяващите, за да им разкаже подробностите около задържането си, при което твърди, че спрелите го полицаи са извършили няколко нарушения.

Задържането и претърсването

Както Свободна Европа писа преди седмица, Пецов е бил спрян с колата си за проверка, след което униформените са го накарали да отидат заедно до Районното полицейско управление като един от тях се е качил до него в автомобила му. Подобно действие от страна на полицията обаче не е предвидено нито в Закона за МВР, нито в Наказателно-процесуалния кодекс.

След пристигането пред сградата на полицията, служителите на МВР са започнали да претърсват колата на Пецов без да му обяснят каква е причината за това. По-малко от минута по-късно един от тях е открил пакет с над 40 грама 4 различни вида наркотици в джоба на облегалката на шофьорската седалка. При претърсването обаче не са били извикани поемни лица, които да наблюдават действията на полицаите. Димитър Пецов твърди, че не знае как въпросният пакет е попаднал в колата му.

„Много бързо стана. Аз съм виждал като обискират хора – претърсването отнема понякога повече от час и на място задържат притежателят (на наркотиците), викат поемни лица. Тука нямаше такова нещо и затова отказах да подпиша протокола. Вдигнах ръце и им казах да действат по сценария и да правят каквото искат. На теста ме питаха какво е това в пакета, отговорих им: „Нямам представа. Явно някой е измислил историята, но не е достоверна, защото никога не съм имал общо с наркотици“, разказа Пецов пред Свободна Европа.

По случая има образувано разследване за притежание на наркотици, но журналистът все още не е привлечен към наказателна отговорност. Той е призован в понеделник следобяд, за да му бъде предявено обвинението.

Дейността на Димитър Пецов

Димитър Пецов от около 2 години е сътрудникът на Антикорупционния фонд в Силистра. През 2017 г. печели наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“, след което създава група „Граждански контрол“ във Фейсбук. През август 2018 г. е нападнат в дома си от неизвестен мъж, въоръжен с метална тръба, който му чупи едната ръка. Въпреки че потърпевшият свидетелства кой според него е предполагаемият нападател, прокуратурата не открива достатъчно доказателства и разследването за нанесената му средна телесна повреда е спряно без по него да бъде привлечен обвиняем.

През февруари тази година Пецов подава нов сигнал – този път за заплаха. Журналистът твърди пред прокуратурата, че координаторът на местната структура на ГЕРБ Тодор Тодоров се е заканил да го „смачка“. Доказателства в подкрепа на неговата версия обаче отново не са открити и проверката завършва с отказ за образуване на досъдебно производство.

Само 5 дни преди ареста си за притежание на наркотици, Димитър Пецов подава поредното си заявление за достъп до информация. То е адресирано до Областната дирекция на МВР в Силистра с искане да бъде разкрита самоличността на анонимния дарител, който осигурява храни и напитки за полицаите, охраняващи контролно-пропускателните пунктове (КПП) в града. До момента все още не получил отговор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar