Само допреди 10 месеца портретът на журналистката от Русе Виктория Маринова стоеше пред столичната църква „Св. Неделя“, където хиляди опечалени се събраха на бдение в нейна памет. Миналата седмица жестоката трагедия се повтори – този път със 7-годишно момиче от сливенското село Сотиря, чието убийство стана повод политиците да заговорят за по-сурови наказания, а част от обществото да поиска смъртна присъда.

Причината подобни жестоки престъпления да се мултиплицират обаче е

отсъствието на адекватна политика за превенция

Полицията очевидно е неспособна да води такава, което личи от еднаквия профил на убийците на Виктория и малката Кристин. И двамата са 21-годишни мъже, необразовани, склонни към агресия и с психични отклонения. Северин Красимиров, който получи 30 години затвор за изнасилване и убийство, след като направи пълни самопризнания, че е отнел живота на Виктория Маринова, е бил пациент на психиатричната клиника в Русе. Самият той твърди, че е вземал хапчета заради психични проблеми. „Извършителят е лице, склонно да извършва такива тежки престъпления“, констатира главният прокурор Сотир Цацаров след убийството на Виктория.

Обвиняемият за убийството на 7-годишното момиче от Сотиря пък е стар познайник на полицията. Освен че е лежал в затвора за кражби, Мартин Трифонов, описан от разследващите като асоциален, безработен и неграмотен, има 8-месечна условна присъда за блудство и опит за изнасилване. За агресивното му поведение спрямо децата в селото свидетелстват и местните жители на Сотиря. На този фон стои въпросът защо полицията не е наблюдавала Трифонов въпреки неговия профил, присъдата му и склонността му да нарушава закона. Именно неспособността на службите да предотвратяват в зародиш престъпления от такъв характер е причината те да стават все по-чести.

Акцията по задържането на Трифонов продължи малко повече от ден, като в нея участваха стотици униформени, скъпа техника и хеликоптер. Ако тези средства от бюджета на МВР бяха дадени за наблюдение на мъжа, е много вероятно жестокото убийство да не се беше случило.

Крайно време е управляващите да приложат сериозни мерки за превенция на битовите престъпления,

тъй като положението е извън контрол

Само за седмица бяха открити четири трупа. Край софийското село Негован полицията намери разчленени тела на възрастен мъж и по-млада жена, за която се предполага, че му е дъщеря. Самоличността на убитите все още е неизвестна. Предположението е, че престъплението е извършено от близък на жертвите, тъй като те не са обявени за изчезнали. Във сряда пък мъж откри труп на 16-годишно момче в гориста местност край Стара Загора, като първоначалните данни сочат, че смъртта е причинена при инцидент с АТВ. В същия ден земеделски производител във врачанското село Градешница се натъкна на заровени човешки кости. Тези случаи са показателни, че в действителност престъпленията са много повече от тези, които присъстват в черната хроника. Това стана ясно още преди две години, докато полицията се опитваше да залови шесторния убиец от Нови Искър Росен Ангелов, който в крайна сметка беше открит мъртъв. По време на акцията, която продължи няколко дни, МВР случайно откри труп на мъж, който изплувал от водите на Искър. Изводът е, че ако достатъчно дълго се задържиш на брега на реката, все ще мине някое мъртво тяло.

Политическите партии много умело използват подобни трагедии, но не за да решат проблемите, а

за да трупат политически дивиденти чрез популизъм

Докато десетки граждани скандираха пред сградата на общината в Сливен „Смърт“ след залавянето на убиеца на 7-годишната Кристин, от ВМРО излязоха с предложение за „въвеждане на химическа кастрация за изнасилване, педофилия и други сексуални извращения“. Освен това партията счита, че трябва да се премахне съкратеното съдебно следствие, което гарантира, че извършителят няма да получи доживотна присъда. По този начин Северин беше осъден на 30 години затвор за убийството на Виктория Маринова, вместо да лежи доживот. Такава най-вероятно ще бъде присъдата и на Мартин Трифонов, който предстои да признае вината си пред съда.

По-тежкото наказание обаче не е решение –

то няма да върне живота на жертвата, нито ще обърне тенденцията за увеличаване на броя на жестоките битови престъпления. В повечето случаи извършителите на бруталните убийства не си дават сметка за деянието, като са водени единствено от своята първичност. Заради това нито Северин Красимиров, нито Мартин Трифонов са опитали да прикрият следите си. Заради това и 99% от битовите убийства се разкриват бързо и лесно. Много по-трудно е те да бъдат предотвратени, тъй като това не става с бомбастични изяви пред камерите, а с упорита работа по места, с дълго и отегчително наблюдение на потенциално опасните жители на всяко градче или селце, с реакция на всеки сигнал за домашно или друго насилие. Нещо, за което МВР няма нито сили, нито желание – и по обективни, и по субективни причини. И неслучайно все по-често се задава въпросът – в състояние ли е МВР да опазва реда в държавата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar