Предишни министри на вътрешните работи са сключили споразумение с прокуратурата, което дава достъп на прокурори до всички оперативни разработки на МВР. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков на брифинга за акцията на ведомството за купуване на гласове.

Той отговори на въпрос дали е правил ревизия в министерството, подобно на други негови колеги.
„Ако някой е останал с впечатление, че в МВР всичко е било безоблачно, то ние сме длъжници на обществото“, коментира министърът. Рашков не уточни кога точно е сключено това споразумени и кои министри има предвид, но конкретизира, че става въпрос за мандатите на Сотир Цацаров и Иван Гешев, т.е. периода след 2012 година.

Според него това споразумение е създавало „неограничена възможност за теч на информация в посока, която не в интерес на обществото, тъй като множество прокурори са се запознавали със строго секретни материали“. „Това е нарушение на закона за класифицирана информация, където изрично е посочено, че прокурорът може да се запознае с класифицирана информация само на принципа: „необходимост да се знае“ – само по отношение на делата, които са разпределени на съответния прокурор на основата на случайния принцип на разпределение“, обясни още Рашков

Т.е. когато на един прокурор му се възложи един материал на случаен принцип, той не може по силата на забраната по закона да се запознава с други класифицирани материали. „А те са идвали в МВР, запознавали са се с тези класифицирани материали безпрепятствено. После знаем къде ходи на оперативка всяка сряда Сотир Цацаров“, каза Рашков, имайки предвид срещите между главния прокурор, бившия премиер Бойко Борисов и други представители на службите всяка сряда в Министерския съвет.

„С моя заповед отмених това споразумение. Сезирах ДАНС да провери всички случаи – кои прокурори са наблюдавали тези оперативни разработки, дали са обявили факта, че са се запознали с материалите вътре и дали са нарушени основни принципи на опазване на класифицираната информация“, каза Рашков.

Проблемна се оказала и дирекция „Вътрешна сигурност“, чийто бивш ръководител беше една от първите кадрови смени, след като Рашков влезе във вътрешното министерство.

„Там е царяла пълна анархия по отношение на използването на специалните разузнавателни средства. Служителите на тази дирекция са били включени в дейността контрол, наблюдение, подслушване на протестиращи граждани, между които не е имало служители на МВР. И тази служба е поставена в услуга на прокуратурата“, обобщи още Рашков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar