Правителството на Еманюел Макрон предлага по-строги закони за миграцията и убежище във Франция.
Законопроектът удвоява до 90 дни времето, през което могат да бъдат задържани нелегални имигранти. Той съкращава крайните срокове, за да кандидатстват за убежище, това ще направи незаконното преминаване на границите престъпление, което ще бъде наказуемо с една година затвор и глоби.
Правителството заявява, че иска да бъде непоколебимо и справедливо по отношение на имиграцията. В същото време законопроектът ще улесни предоставянето на убежище на непълнолетните и ще се стреми да намали наполовина времето, необходимо на органите да обработват всяко искане за убежище.
Проучване на общественото мнение, направено от BVA по-рано този месец показа, че 63% от френските гласоподаватели смятат, че във Франция има твърде много имигранти. Броят на подалите молби за убежище във Франция е рекорден през 2017 г., достигайки 100 000 души.
В същото време законопроектът се посреща с критики. Лявото списание Obs показва черно-бяла снимка на лицето на Макрон, обвито с бодлива тел, върху корицата си с думите: „Добре дошли в страната на правата на човека“. Депутатка от президентската партията Соня Крими, обвини правителството, че си „играе със страховете на хората“ посредством миграционната реформа. „Не всички чужденци във Франция са терористи, не всички чужденци мамят със социални помощи“, коментираше тя пред вътрешния министър Жерар Колумб в парламента през декември.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar