С условни присъди от 2 и 1 години се разминаха майстори на изкусни ментета на дипломи за завършено образование, задържани през август м.г. в хода на специализирана акция на полицията в Казанлък

Пръв в ареста тогава попадна на 22 август 39-годишният Кирил Джагалов, от чийто автомобил „Пежо“ полицаите иззеха 10 съвършено направени свидетелства за завършено основно образование най-вече от училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Розово. При обиск от офиса на Джагалов са били иззети множество печати на различни институции, ксерокопия и оригинални документи със саморъчно поставени подписи и снимки.

Аналогични веществени доказателства са били иззети и от вече осъждания, но реабилитиран собственик на половин дузина фрми с над 0,5 млн задължения към НАП 47-годишен Велизар Сапунджиев.

Според разследващите двойката – фалшификатори е обслужвала основно клиенти от ромски произход, които са използвали ментета, за да се сдобият с шофьорски книжки. Между 200 и 500 лв. струвал фалшифкатът, като никой не е в състояние да каже колко дълго е работила „печатницата“.

В открито заседание от 16 май районният съд в Казанлък е одобрил споразумение между подсъдимите и наблюдаващия прокурор, по силата на което Джагалов е осъден на 1 година затвор при 3 –годишно отлагане изпълнението на наказанието , а Сапунджиев е получил 2-години с 4-годишен отлагателен срок. Двамата ще трябва заплатят общо 5 605 лв за направените досъдебни разходи, на Джагалов са върнати компютрите и ксерокса.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar