400 души от Монтана са се подписали под петиция „Без колелета на местата без велоалеи“. Тя е инициирана от майки, които се страхуват за децата си, когато ги пускат да играят в парковете.

Конкретният повод за недоволството е тежък инцидент с малко момиченце в Градската градина. Преди около седмица 18-годишна с велосипед е блъснало играещото на една от алеите дете. При удара едногодишното момиченце буквално излетяло. При падането ударило главата си. Травмата му е изключително тежка – счупен череп и огромен хематом. Малката е транспортиран
а в столична клиника, където е оперирана по спешност.
Монтана е един от градовете с най-много велосипедисти. Групи от десетки деца карат колелета из парковете на града по цял ден. Част от тях наистина са безразсъдни и представляват заплаха не само за малките деца, но и за възрастните, коментират жители на Монтана. В Градската градина няма велоалеи. Такива са обособени в парка „Монтанензиум“, подчертаха от местната управа.
По повод петицията на майките кметът Златко Живков излезе с официално изявление.
„Разбирам тежката ситуация на семейството, чието дете е пострадало при сблъсък с велосипедист и изразявам своята съпричастност и загриженост от последствията. Уверявам Ви, че местната власт прави всичко възможно да упражни необходимия контрол, за да не се допускат подобни инциденти. Според проектите на парковете е планирано въвеждане на видеонаблюдение, което ще заработи до септември.“, пише в писмото на кмета до медиите. В него се припомня, че задълженията и правата на колоездачите са определени в Закона за движение по пътищата. В
член 81 ясно е записано, че единствено велосипедисти до 12-годишна възраст могат да карат и в пешеходните зони.
„Призовавам хората, които се разхождат в парковете да не се движат по обозначените за велосипедисти алеи.Убеден съм, че вниманието, разбирането и толерантността са в основата на нашето пълноценно съжителство.“, пише още кметът.
До момента петицията на майките, която се разпространява във фейсбук, е подписана от стотици. Тя ще бъде внесена при кмета Живков и при председателя на общинския съвет инж. Иво Иванов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar