Върховният съд на Венецуела, лоялен към президента Николас Мадуро, разпореди поемането на контрол върху една от най-старите и влиятелни политически партии в страната, която сега е против социалистическото правителство, предаде АП.

Решението на Върховния съд в понеделник заменя борда на директорите на Демократична акция, което определи като необходим процес на преструктуриране.

Някога богата петролна нация, Венецуела през последните години е в задълбочаваща се политическа и икономическа криза, която предизвика масовата миграция и недостига на основни блага. САЩ и редица други държави считат правителството на Мадуро за нелегитимно и признават лидера на конгреса Хуан Гуайдо за временен президент.

Хенри Рамос Алуп, лидерът на „Демократични действия“, заяви, че няма да се съобрази с решението на съда. Политически съюзник на Гуайдо, той обвини Мадуро в отвличане на партията му.

Съдът дни по-рано заседава нов изборен съвет преди вот, очакван тази година в битка за контрол над Народното събрание, което правителството Мадуро не контролира.

„Демократично действие“, сформирана през 30-те години на миналия век, е сред четирите най-мощни опозиционни партии на Венецуела. Те също включват популярната партия на Гуайдо.

Длъжностните лица не са определили дата за изборите, която се изисква тази година от конституцията. Алуп обвини правителството на Мадуро, че действа недобросъвестно.

САЩ също обвиниха Мадуро в опит да фалшифицира изборите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar