Пловдивският апелативен съд отмени днес определението на Окръжния съд в Стара Загора, с което в събота бе наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на украинския гражданин Виктор Кулчу, на 29 години, и постанови нова мярка – „домашен арест“. Едновременно с това съдът наложи забрана на чужденеца да напуска страната.

Срещу Кулчу, който по произход е бесарабски българин и има статут на постоянно пребиваващ в България чужденец, е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на четирима души при катастрофата, станала в прохода на Републиката „Хаинбоаз“ на 4 октомври т.г. привечер. Тогава, според обвинението, лекият автомобил БВМ, с който пътувал обвиняемият, навлезе в насрещната лента за движение и се удари в лек автомобил Ауди. При удара Аудо-то се запали и в него изгоряха баба, дядо и двете им внучета – всички от град Шивачево.

Всичко, което трябва да знаете за: Местни избори 2019

За това деяние Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Апелативните магистратите прецениха, че по делото има данни за обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършването на деянието в което е обвинен, но няма данни за опасност той да се укрие, както и да извърши престъпление. Виктор Кулчу има чисто съдебно минало, постоянен адрес в България – в град Николаево, и е трудово ангажиран. Мъжът е инженер, семеен с 8-месечно бебе. Той е в България от 2016 година.

Определението на Апелативния съд в Пловдив е окончателно. Още при произнасянето на съда в Стара Загора служебният адвокат на украинеца Николай Господинов обяви, че ще обжалват наложеното задържане под стража на клиента му. Тогава адвокатът каза, че ще приемат всяка друга мярка за неотклонение, освен най-тежката – задържане под стража.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar